Marea majoritate a proiectelor rezidentiale dezvoltate pana in prezent in Bucuresti se adreseaza persoanelor cu venituri mari, nici un ansamblu nefiind destinat clasei medii, potrivit unui studiu realizat de biroul local al companiei elvetiene de con
Marea majoritate a proiectelor rezidentiale dezvoltate pana in prezent in Bucuresti se adreseaza persoanelor cu venituri mari, nici un ansamblu nefiind destinat clasei medii, potrivit unui studiu realizat de biroul local al companiei elvetiene de consultanta imobiliara A1 Real Estate. "Pana anul acesta nu am observat practic nici o livrare de apartamente pentru clasa de mijloc din Bucuresti. Marea majoritate a dezvoltatorilor a preferat sa se concentreze pe realizarea unor mici ansambluri de vile sau proiecte de blocuri, cu pana la 100 de unitati, pentru cumparatorii cu venituri mari, cum sunt cei din noua clasa a oamenilor bogati, sau pentru investitori", se precizeaza in analiza.
Reprezentantii A1 au adaugat ca dezvoltatorii au obtinut profituri ridicate din investitii reduse, iar oferta de pe piata a avansat intr-un ritm lent si nu a putut acoperi deficitul de locuinte. "In medie, fiecare locuitor are doar 55% din suprafata locuibila a unei persoane din Ungaria. Discrepantele sunt chiar mai mari in comparatie cu statele din Europa de Vest, precum Germania - 34%", se spune in analiza. Conform A1 Real Estate, doar 60.000 de familii din Bucuresti, cu un venit global de circa 1.500 de euro pe luna, isi pot permite sa achizitioneze o locuinta noua, inclusiv prin credite imobiliare. Proiectele anuntate, inca cu termen de finalizare pana in 2011, includ doar 20.000 de apartamente, nivel de trei ori mai redus in comparatie cu cererea. Spre comparatie, in Budapesta au fost finalizate, din 2002, peste 70.000 de locuinte, majoritatea destinate clasei medii, iar alte 10.000 de apartamente noi sunt finalizate, dar inca necumparate. Peste 95% dintre locuintele din Romania si 93% dintre unitatile locative din Ungaria sunt detinute in proprietate, spre deosebire de statele din Vestul Europei, unde media este de 40%. Referitor la cladirile de birouri, analiza A1 arata ca suprafata totala a spatiilor din Bucuresti este de doar 900.000 de metri patrati, fata de 1,65 milioane de metri patrati in Budapesta, oras cu 200.000 de locuitori mai putin decat capitala Romaniei. Raportul se mentine si in cazul spatiilor de birouri din clasa A. Astfel, piata bucuresteana asigura circa 250.000 mp de spatii de birouri, aproape jumatate din nivelul inregistrat in Budapesta. Atat pretul locuintelor, cat si nivelul chiriilor pentru spatiile de birouri din cele doua capitale europene sunt comparabile, spun analistii firmei de consultanta.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.