Dupa ce comemorarile revolutiei din 1956 au degenerat in violente de strada, socialistii se intrec sa legitimeze haosul din Budapesta. ""Ne-au luat minunata aniversare a 50 de ani de la Revolutia din 1956. In timp ce aici se aflau reprezentantii

Dupa ce comemorarile revolutiei din 1956 au degenerat in violente de strada, socialistii se intrec sa legitimeze haosul din Budapesta.

""Ne-au luat minunata aniversare a 50 de ani de la Revolutia din 1956. In timp ce aici se aflau reprezentantii a zeci de state libere ale lumii, pentru a saluta trecutul si prezentul Ungariei, o minoritate agresiva nu ne-a lasat sa ne onoram propriul trecut"", a declarat ieri intr-un interviu pentru Radio Kossuth premierul Ferenc Gyurcsany, referitor la incidentele care au umbrit comemorarile a 50 de ani de la revolutia din 1956. ""Momentul admirabil in care Ungaria a indraznit sa fie libera"", in cuvintele prim-ministrului, a fost incheiat la capatul podului Elisabeta, drapat in culorile tricolorului ungar, de peste Dunare, unde se stransesera ultimii protestatari. Ei au fost dispersati de politie in cursul noptii de ieri. Aproximativ 30 de persoane au fost arestate luni, conform estimarilor prezentate de seful politiei metropolitane din capitala ungara. Dupa confruntarile cu politia, goniti de gazele lacrimogene, gloantele de cauciuc si tunurile cu apa, protestatarii au parasit ieri noapte campul de batalie, linistea fiind reinstaurata in capitala Ungariei, cu pretul a 130 de raniti.

HOTI. Cei care au ""furat"" aniversarea jumatatii de secol scursa de la revolutia condusa de Imre Nagy, din 1956, sunt protestatarii care au cerut de mai bine de o luna demisia premierului socialist Gyurcsany. Tot ei au protestat fata de metodele dure folosite in ultimele zile de catre politie. Gyurcsany insa a replicat: ""Tulburarile care au avut loc pe strazile Budapestei nu au fost miscari legale, care sa se incadreze in limitele legii organizarii de adunari"". Intr-o analiza a Financial Times, se mai arata ca ""aniversarea lui 1956 este mereu o ocazie tensionata in Ungaria. Oficialii Partidului Socialist, succesorii legali ai Partidului Comunist sunt constant hartuiti la comemorari"".

TANCUL. Unul dintre cele mai controversate ""episoade"" din seria incidentelor de luni a fost furtul unui tanc din perioada sovietica, expus de autoritati pentru o mai buna ilustrare a venimentelor din 1956. Ieri, directorul Institutului-Muzeu de Istorie Militara a declarat, pentru agentia ungara de presa MTI, ca sustragerea tancului a fost premeditata. El a explicat ca firele electrice fusesera indepartate si ca cei care au furat vehiculul au stiut acest lucru si au venit pregatiti cu fire noi si cu baterii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.