Ca sa nu mai fie luate de inundatii, cateva familii de romi din cartierul darmanestean Plopu au fost mutate la confluenta a doua cursuri de apa. Si asta dupa ce initial Primaria le-a alocat teren pentru constructie pe o halda de langa o mina, propune

Ca sa nu mai fie luate de inundatii, cateva familii de romi din cartierul darmanestean Plopu au fost mutate la confluenta a doua cursuri de apa. Si asta dupa ce initial Primaria le-a alocat teren pentru constructie pe o halda de langa o mina, propunere respinsa de inspectorii de mediu din Bacau.

Inundatiile din iulie 2005 au distrus in Darmanesti 39 de case in cartierele Salatruc, Joseni, Pagubeni si Plopu. In acest din urma cartier, paraul cu acelasi nume a distrus cateva case din chirpici. Ca urmare, pentru a preintampina dezastre asemanatoare, autoritatile locale au decis ca romilor din Plopu trebuie sa le fie alocat un teren unde sa isi ridice case. Pe vechile amplasamente nu s-a mai construit nimic.

O NOUA SANSA. Dumitru Cojocaru, primarul Darmanestiului, a incercat, dupa cum spune, sa rezolve problema locurilor de casa pentru cele zece familii de romi ale caror case au fost luate de ape: ""Am scos din zona aceea pe toata lumea, am canalizat paraul, am facut tot ce a trebuit sa fac. Dumnealor erau amplasati intr-un spatiu, nici nu-mi vine sa zic. In 500 mp au fost 12 case. Va dati seama ce-o fost acolo? Am zis, ba fratilor, va dau lot si curatam focarul asta de infectie. Am vrut sa-i mutam intr-o halda de carbuni si am avut interdictie de la Mediu ca e o conducta de gaze"".

Mandita Ciobotaru avea casa in Plopu, la numarul 380, si este singura constructie care a mai ramas cat de cat in picioare dupa ce au trecut apele. Ca si ceilalti romi ale caror case au fost distruse, Mandita s-a bucurat atunci cand primarul i-a vestit ca li se va da loc de casa departe de apa: ""A avut loc la mina si ne-am dus bucurosi noi ca ne da la mina. Dupa aia, o vinit ca nu ne mai da locul cela. O zis ca nu ne da ca se cufunda pamantul. In orice caz, o fost o ura personala pe noi. Nu stiu de ce. De furat, n-am furat... Apoi, o zis ca ni da in lunca. Primarul ne-a dat loc de casa intre doua ape: avem paraul, avem si Trotusul. Trotusul e mai mare. A vrut sa ne darame si bordeiele, dar aista-i loc cumparat din rasparintii nostri, ca avem acte la el. Ne-o dat acolo, acolo am construit"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.