Pe malul Dunarii, afli la tot pasul intamplari care de care mai ciudate. Bunaoara, la Calarasi se vorbeste si azi despre naprasnica inundatie care a inecat animalele de la Gradina Zoologica. La cativa pasi, in Oltenita, oamenii se crucesc de nebunia

Pe malul Dunarii, afli la tot pasul intamplari care de care mai ciudate. Bunaoara, la Calarasi se vorbeste si azi despre naprasnica inundatie care a inecat animalele de la Gradina Zoologica. La cativa pasi, in Oltenita, oamenii se crucesc de nebunia unui bulgar care a ales sa-si ridice casa intr-un cimitir medieval.

In februarie 1985, pe o vreme foate geroasa, Dunarea ""a innebunit"" si a inundat Gradina Zoologica din Calarasi, una dintre cele mai mari din tara, mandria orasului. Inghetata tun, Dunarea a format intr-o noapte un pod de sloiuri de 15 metri inaltime. Dimineata, apa a crescut cu repeziciune sub privirile ingrozite ale calarasenilor, podul natural a cedat si sloiurile au spart digul. Urmarile: 80% dintre animalele Gradinii Zoologice au murit inecate sau inghetate.

LEI SI TIGRI INGHETATI. In acea zi de 3 februarie, fondatorul Zoo Calarasi, Gheorghe Tatavura, a fost anuntat de politie de producerea tragediei. S-a dat alarma in oras. In doua ore, apa ajunsese de trei metri. ""Erau imagini de groaza. Animale luate de apa, ursi disperati prin copaci"" - povesteste interlocutorul nostru. Leii erau speriati de moarte, dar blanzi ca niste pisici plouate.
""Am luat tigrii ca pe niste copii si i-am urcat in barci. Inghetati de frig, stateau cu capetele plecate, fara nici o reactie "", isi aminteste Tatavura. Localnicii au adoptat maimutele, iar leii si ierbivorele care au supravietuit le-au adapostit prin centralele termice de la blocuri. A fost un dezastru, dar oamenii au reactionat extraordinar.

AL DOILEA VAL. Dupa tragedie, toate gradinile zoologice din tara au sarit in ajutorul calarasenilor si au donat animale. Zoo Calarasi a ajuns cea mai mare gradina zoologica din Romania.

A fost perioada cea mai infloritoare, mii de turisti erau adusi sa viziteze acest loc, devenit pepiniera pentru alte gradini. Dupa Revolutie, a avut loc, insa, al doilea mare ""inghet"". Din lipsa fondurilor, Gradina Zoologica a fost abandonata de autoritati. Tot fondatorul ei, Gheorghe Tatavura, a fost cel care a salvat-o, suportand cheltuielile din propriul buzunar. In ultima vreme insa autoritatile au inceput sa-i dea o mana de ajutor.

Menajeria circului din cimitir

SOCANT. Peste necropola vechii Oltenite a poposit Circul Pironkov


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.