Pe malul Dunarii, afli la tot pasul intamplari care de care mai ciudate. Bunaoara, la Calarasi se vorbeste si azi despre naprasnica inundatie care a inecat animalele de la Gradina Zoologica. La cativa pasi, in Oltenita, oamenii se crucesc de nebunia unui bulgar care a ales sa-si ridice casa intr-un cimitir medieval.

In februarie 1985, pe o vreme foate geroasa, Dunarea ""a innebunit"" si a inundat Gradina Zoologica din Calarasi, una dintre cele mai mari din tara, mandria orasului. Inghetata tun, Dunarea a format intr-o noapte un pod de sloiuri de 15 metri inaltime. Dimineata, apa a crescut cu repeziciune sub privirile ingrozite ale calarasenilor, podul natural a cedat si sloiurile au spart digul. Urmarile: 80% dintre animalele Gradinii Zoologice au murit inecate sau inghetate.

LEI SI TIGRI INGHETATI. In acea zi de 3 februarie, fondatorul Zoo Calarasi, Gheorghe Tatavura, a fost anuntat de politie de producerea tragediei. S-a dat alarma in oras. In doua ore, apa ajunsese de trei metri. ""Erau imagini de groaza. Animale luate de apa, ursi disperati prin copaci"" - povesteste interlocutorul nostru. Leii erau speriati de moarte, dar blanzi ca niste pisici plouate.
""Am luat tigrii ca pe niste copii si i-am urcat in barci. Inghetati de frig, stateau cu capetele plecate, fara nici o reactie "", isi aminteste Tatavura. Localnicii au adoptat maimutele, iar leii si ierbivorele care au supravietuit le-au adapostit prin centralele termice de la blocuri. A fost un dezastru, dar oamenii au reactionat extraordinar.

AL DOILEA VAL. Dupa tragedie, toate gradinile zoologice din tara au sarit in ajutorul calarasenilor si au donat animale. Zoo Calarasi a ajuns cea mai mare gradina zoologica din Romania.

Citeste si:

A fost perioada cea mai infloritoare, mii de turisti erau adusi sa viziteze acest loc, devenit pepiniera pentru alte gradini. Dupa Revolutie, a avut loc, insa, al doilea mare ""inghet"". Din lipsa fondurilor, Gradina Zoologica a fost abandonata de autoritati. Tot fondatorul ei, Gheorghe Tatavura, a fost cel care a salvat-o, suportand cheltuielile din propriul buzunar. In ultima vreme insa autoritatile au inceput sa-i dea o mana de ajutor.

Menajeria circului din cimitir

SOCANT. Peste necropola vechii Oltenite a poposit Circul Pironkov