Pe o insula greaca, Kostas Louvoulos vorbeste cu marmura si, cu toate ca ii despart mileniile, nu-l recunoaste ca profesor decat pe Fidias. Ascuns intre pini si smochini, pe un fel de mica acropola a Thassosului, in Limenaria, atelierul de scul

Pe o insula greaca, Kostas Louvoulos vorbeste cu marmura si, cu toate ca ii despart mileniile, nu-l recunoaste ca profesor decat pe Fidias.

Ascuns intre pini si smochini, pe un fel de mica acropola a Thassosului, in Limenaria, atelierul de sculptura ar putea trece neobservat daca oamenii insulei n-ar sti ca, pe colina de unde se vede, peste apa, Sfantul Munte, Kostas Louvoulos primeste zeci de persoane dornice sa invete, gratuit, arta cioplitului in marmura. Marmura de Thassos este foarte alba si foarte usor de lucrat, iar multe dintre capodoperele Greciei Antice isi au originea in insula nordica, ale carei cariere se vad albind pe malul Marii Egee. Thassiot din tata-n fiu si autodidact, Kostas lucreaza lemnul si marmura avand ca model capodoperele lumii. Turistii straini ii cumpara piesele caracterizate de o rara sinceritate: delfini inotand pereche, rodii de piatra in sectiune, cu samburi de granat, paduri de maslini incendiate, porumbei, barci de argonauti, zei si zeitea€¦ Pan, Dionisos, Atlas, Titan, Neptun si Geea!

LEAGANUL LUMII. Pentru artist, Thassosul inseamna Raiul pe pamant. Aici gaseste cea mai buna clima si cea mai buna marmura. De altfel, Kostas e convins ca arta lumii incepe si se termina cu grecii: chiar si colosii din Insula Pastelui ori statuile lui Henry Moore poarta emblema spiritului elin. ""Iar daca marmura statuilor, mai alba ca zapada, provine din Thassos, nu-nseamna ca si eu traiesc in leaganul cultural al lumii?""a€¦


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.