Presedintele american George W. Bush a admis, pentru prima data, ca intre razboiul din Irak si cel din Vietnam exista o legatura. E vorba de pierderea razboiului psihologic cu Irakul, asa cum s-a intamplat in Vietnam. Intr-un interviu pentru ABC, Geo

Presedintele american George W. Bush a admis, pentru prima data, ca intre razboiul din Irak si cel din Vietnam exista o legatura. E vorba de pierderea razboiului psihologic cu Irakul, asa cum s-a intamplat in Vietnam. Intr-un interviu pentru ABC, George Bush a recunoscut impactul devastator asupra psihicului americanilor, generat de cresterea neincetata a violentelor din Irak. Bush i-a dat, astfel, dreptate unui jurnalist de la "New York Times" care compara atacurile impotriva fortelor americane si irakiene, cu ofensiva fortelor comuniste nord-vietnameze. In Irak, numai de la inceputul lunii octombrie, 69 soldati americani si-au pierdut viata in atacuri si atentate. Armata americana a pierdut in total, peste 2.770 soldati de la declansarea invaziei in martie 2003. Cu alegerile alegerile parlamentare care bat la usa, majoritatea republicana a lui George Bush este ingrijorata ca problema irakiana va contribui la pierderea voturilor.

SUA se retrag din Irak?
Fostul vicepresedinte in administratia lui Bush senior pune la cale un plan de retragere din Irak, pentru presedintele Bush junior. James Baker pregateste strategia, dar nu stie daca presedintele american va lua in considerare propunerile sale sau nu. Baker este presedintele unei comisii care inca din martie elaboreaza strategii pentru o schimbare in politica americana fata de Irak. Una dintre optiuni ar fi o retragere treptata a soldatilor americani, iar alta ar fi construirea unui dialog fructuos cu Siria si Iranul, pentru a stopa violenta inter-religioasa din Irak. Strategia de pana acum a presedintelui Bush a fost sa il sustina pe premierul irakian, in speranta ca acesta va putea pune capat razboiului civil. Irakul este un subiect sensibil pentru americani, asa ca intregul plan nu va fi dezvaluit, decat dupa alegerile pentru Congres, care vor avea loc in Statele Unite pe 7 noiembrie.

Strategia lui Tony Blair, criticata
Strategia lui Tony Blair in Irak si Afganistan este din nou criticata din interior. Dupa ce seful statului major a declarat ca trupele trupele britanice ar trebui sa se retraga curand din Irak, comandantul trupelor britanice din Afghanistan vine si el cu o declaratie-soc. Generalul regreta... timpul pierdut de Blair in Afganistan, din cauza concentrarii sale asupra Irakului.
Generalul Butler a declarat ca cei 5000 de soldati britanici din Afganistan ar fi fost mai eficace, in cazul in care ar fi avut la dispozitie mai multe mijloace. Oficialul a criticat in acelasi timp concentrarea prea mare a Londrei asupra campaniei din Irak. Criticile vin dupa cele ale unui alt general, seful statului major al armatei britanice. Responsabilul militar a provocat o adevarata furtuna la Londra, dupa ce a declarat ca prezenta britanicilor in Irak nu a facut decat sa exacerbeze problemele de securitate in zona. Generalul pleda si pentru retragerea rapida a trupelor din Irak.
Cele doua luari de pozitie il pun intr-o situatie dificila pe Tony Blair, a carui plecare este prevazuta pentru vara viitoare. Seful Guvernului a avut totusi o reactie. A spus presei ieri ca o retragere prematura din Irak ar fi un dezastru. Blair a insistat asupra dorintei de retragere progresiva a soldatilor britanici, pentru a evita ca prezenta lor in statul arab sa devina o provocare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.