Raportorul european Claudio Fava (foto) a confirmat ieri existenta a cel putin unui zbor clandestin al CIA care a tranzitat Romania, venind din Afganistan. “As dori sa reamintesc cazul zborului Bagram-Bucuresti, din 6 decembrie 2004. Nu exista
Raportorul european Claudio Fava (foto) a confirmat ieri existenta a cel putin unui zbor clandestin al CIA care a tranzitat Romania, venind din Afganistan. “As dori sa reamintesc cazul zborului Bagram-Bucuresti, din 6 decembrie 2004. Nu exista dubii ca acest zbor a fost gestionat de CIA”, a declarat ieri Claudio Fava, la finalul vizitei la Bucuresti a Comisiei de ancheta a Parlamentului European (PE). Este vorba de avionul Gulfstream, care venea de la Bagram (n.r., o baza in care sunt concentrati combatanti inamici capturati in Afganistan) si a aterizat pe o pista in constructie a Aeroportului Baneasa. Referindu-se la autoritatile romane, oficialul european a atras atentia ca “nimeni nu a intervenit pentru a afla care e scopul zborului, iar persoanele de la bord au plecat dupa doua zile fara a raspunde la vreo intrebare”. Fava a sustinut ca cei sapte pasageri ai avionului Gulfstream N478GS “erau americani si aveau pasaport de serviciu”. In raportul intocmit de autoritatile romane, echipa de investigatii a Ministerului Transporturilor, condusa la acea vreme de Ionel-Dan Vulcan, nu a mentionat nimic despre existenta pasagerilor . De asemenea, in raportul american, sectiunea in care trebuia specificat locul decolarii a fost lasata goala. Avionul apartinea unei companii fantoma, Centurion Aviation, potrivit concluziilor anchetei conduse de PE. Fava a semnalat ca este vorba de o companie aviatica privata care exista doar pe hartie, fara sa aiba nici un angajat, cu drept de aterizare pe aeroporturile militare americane.

Lista se mareste
In baza datelor obtinute de la Eurocontrol (Organizatia europeana pentru siguranta navigatiei aeriene), Comisia temporara de ancheta a PE a analizat toate zborurile suspecte din ultimii patru ani.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.