Deunazi, la Pitesti, domnul Valeriu Stoica s-a plans ca, sub conducerea domnului Calin Popescu Tariceanu, Partidul National Liberal isi pierde identitatea, intrucat ar fi evoluat la stanga Chipurile! Putini vor fi observat aceasta evolutie la stanga
Deunazi, la Pitesti, domnul Valeriu Stoica s-a plans ca, sub conducerea domnului Calin Popescu Tariceanu, Partidul National Liberal isi pierde identitatea, intrucat ar fi evoluat la stanga Chipurile! Putini vor fi observat aceasta evolutie la stanga a liberalilor - eu unul, nu.
Daca, insa, asa ar sta lucrurile, nu vad nimic rau in sine. Inaintea Primului Razboi Mondial, Partidul National Liberal, condus pe atunci de Ionel Bratianu, a avut o aripa de stanga din care faceau parte personalitati proeminente, precum Spiru Haret, Vasile Mortun sau Constantin Stere. Nimeni nu i-a reprosat, insa, lui Ionel Bratianu ca altera identitatea partidului Cu atat mai mult sa-mi fie permis sa pun la indoiala sinceritatea vocatiei liberale a domnilor Stolojan, Stoica sau Boureanu. Mai curand, cred ca, in virtutea relatiilor dumnealor cu Cotroceniul, doresc sa faca din actualul Partid Liberal unul cat mai putin agreat de electorat. Electoratul este sarac si nu priveste din principiu cu ochi buni un partid cu identitate de dreapta. Disidentii fac, deci, mai curand politica PD, cand indeamna fostul lor partid sa se situeze la dreapta, aceasta intr-o tara care doar treptat scapa de saracie. Altfel spus, identitatea de dreapta recomandata de disidenti partidului din care au fost exclusi trezeste suspiciuni.
Evolutia liberalilor la dreapta ar fi contraproductiva. Daca vor sa fie un partid de masa, liberalii trebuie sa se adreseze, inainte de toate, paturii mijlocii. Disidentii liberali - orchestrati probabil de la Cotroceni - vor insa sa pastreze pentru PD culoarul de centru-stanga; de aici sfaturile lor ca liberalii sa se identifice cu dreapta. De ce? Pentru a-i face cat mai impopulari si a-si asigura un loc pe listele democratilor la viitoarele alegeri.
Or, domnul Calin Popescu Tariceanu si sustinatorii sai nu cad in cursa; de unde si supararea Altfel spus, daca actuala conducere a PNL pastreaza echilibrul intre dreapta si stanga, e cu atat mai bine. Cat priveste refuzul sfaturilor interesate, ne amintim vorbele lui Virgiliu: "Timeo Danaos et dona ferentes" (ma tem de greci chiar daca imi ofera daruri).


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.