Limita minima a fondurilor necesare activitatii de care trebuie sa dispuna un investitor strain pentru a primi viza de lunga sedere in Romania a fost majorata cu pana la 100.000 euro, in functie de tipul societatii in care acesta intentioneaza sa lucreze. Cetatenii straini care doresc sa investeasca in Romania si solicita, in acest sens, o viza de lunga sedere vor trebui sa dovedeasca, prin planul de afaceri, ca dispun de fonduri necesare desfasurarii activitatii in suma minima de 100.000 euro, daca vor lucra ca actionari intr-o societate pe actiuni, sau de cel putin 70.000 euro, in cazul in care isi vor desfasura activitatea ca asociati intr-o societate cu raspundere limitata. Viza va fi acordata si investitorilor care dovedesc ca proiectul de afaceri va crea minim 15 locuri de munca, pentru o societate pe actiuni, sau cel putin 10 posturi, la o societate cu raspundere limitata, conform unui proiect de lege care modifica OU 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, aprobat ieri de Guvern. In prezent, fondurile minime impuse investitorilor straini care solicita viza de lunga sedere in Romania se ridica la 70.000 de euro, in cazul in care acestia urmeaza sa devina actionari, si 50.000 de euro, daca vor lucra ca asociati intr-o societate cu raspundere limitata. Ca varianta alternativa este prevazuta crearea a minim 10 locuri de munca, indiferent de tipul societatii. (C.S.)