Procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak a adus ieri o marturie-surpriza a unuia dintre fostii colegi de celula ai lui Omar Hayssam. Condamnat la 7 ani si 8 luni de inchisoare pentru inselaciune, martorul a aparut in fata instantei, protejat de

Procesul rapirii jurnalistilor romani in Irak a adus ieri o marturie-surpriza a unuia dintre fostii colegi de celula ai lui Omar Hayssam. Condamnat la 7 ani si 8 luni de inchisoare pentru inselaciune, martorul a aparut in fata instantei, protejat de o cagula, si a sustinut ca detine dovezi despre planurile ""murdare"" ale sirianului. El a promis chiar sa le aduca judecatorului la termenul urmator. Potrivit acestuia, Omar, in disperarea de a iesi din arest, ar fi avut un plan naucitor: ""Sa-i rapeasca pe fiica presedintelui Basescu si pe doctorul Mohammad Yassin. Trebuia sa reiasa ca Yassin a pus la cale rapirea, iar apoi urma sa apara o caseta in care doctorul sa ceara, in schimbul fiicei presedintelui, eliberarea lui Omar"".

SCENARIU. Despre rapirea jurnalistilor, martorul a sustinut ca ar fi fost pusa la cale de Omar dupa ce ""a convenit cu jurnalista Marie- Jeanne Ion, careia i-a dat un BMW si careia i-a promis infiintarea unui trust de presa"". Despre intregul plan ar fi stiut inclusiv tatal ziaristei, senatorul PSD Ion Vasile, dar si deputatul Viorel Hrebenciuc, a afirmat condamnatul. Marie-Jeanne, Viorel Hrebenciuc si purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, au contrazis ieri spusele condamnatului. In versiunea de ieri, sirianul ar fi urmarit trei obiective prin organizarea rapirii. ""Un scop era ca Omar sa iasa din tara cu o suma de bani. Un alt plan, facut cu PSD, era doborarea lui Basescu daca acesta ar fi refuzat colaborarea cu lumea araba pentru eliberarea jurnalistilor. Daca insa era lasat sa negocieze pentru eliberare, Omar s-ar fi intors in tara ca un erou si ar fi scapat de dosarele pe care le avea"", a zis martorul.

INTERMEDIAR. ""Cand i-a fost descoperit un bilet in limba araba, in geanta pe care o trimitea acasa cu hainele murdare, Omar a fost disperat. Voia sa stie cat mai mult si
mi-a dat bilete pe care le dadeam sotiei mele la vizite, iar ea le transmitea familiei lui. Mesajele contineau indicatii despre personalitatile publice cu care sa se ia legatura pentru eliberarea sa. Erau membri marcanti ai PSD, printre ei si Ristea Priboi, dar si persoane de la Parchetul General, din Politie sau Administratie. Oferea chiar si sume imense de bani, 4 milioane de dolari, sa scape. Imi spunea ca tot ce vrea este sa-si ia familia si sa plece din tara"", a sustinut martorul.

Aparitia martorului cu cagula se suprapune cu dezvaluirea facuta in iulie de secretarul Comisiei parlamentare de control al SRI, Ion Stan, potrivit caruia in celula lui Omar ""au fost introduse doua persoane, al caror rol a fost exploatarea informativa a sirianului"": un compatriot de-al lui Hayssam si un al doilea despre care existau informatii ca este un ofiter sub acoperire. De altfel, si aparatorii sirianului au sustinut ca acesta stia inca de la inceput ca are in celula informatori, motiv pentru care le-a spus acestora tot felul de lucruri fara noima.

NO COMMENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.