Jurnalul National a publicat in serial sondajul de opinie Ziaristi si Politicieni, incepand cu editia din 15 octombrie. Sondajul, realizat de CURS, in perioada 23 septembrie - 7 octombrie, printre ziaristii de presa scrisa si audioviziuala, a scos la
Jurnalul National a publicat in serial sondajul de opinie Ziaristi si Politicieni, incepand cu editia din 15 octombrie. Sondajul, realizat de CURS, in perioada 23 septembrie - 7 octombrie, printre ziaristii de presa scrisa si audioviziuala, a scos la iveala detalii surprinzatoare despre cum vad gazetarii, in ansamblu, viata politica si politicienii, din perspectiva unor simpli cetateni- repondenti. Surpriza numarul unu a fost legata de faptul ca ziaristii l-ar vota pe Traian Basescu presedinte 56% din 31% cati au raspuns, daca duminica viitoare ar fi alegeri, in ciuda faptului ca relatia sefului statului cu jurnalistii nu este tocmai una de iubire sincera. 69% nu au raspuns, ceea ce releva ca Basescu este presedintele a 17,3% dintre jurnalisti. Potrivit datelor publicate de Jurnalul National (foto 1), la mare distanta de Basescu se afla un candidat din partea PNL, nenominalizat. Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a exemplificat pentru cotidianul amintit atractia ciudata a ziaristilor pentru Traian Basescu. "Toata viata politica se invarte in jurul sau. Presa ii vaneaza declaratiile, il provoaca, il surprinde, iar presedintele se simte in largul lui atunci cand mai loveste cate un "mogul", il trage de urechi pe "o.zara" pe patronul lui Dindirica sau isi incheie declaratiile cu un sec "va multumesc", ceea ce inseamna ca ziua urmatoare nu mai are titluri interesante". Din acelasi motiv, a explicat Lazaroiu, (pentru ca genereaza subiecte), prefera ziaristii si Alianta DA in locul altor formatiuni politice (Alianta DA-63%, PSD-10%, PRM- n-ar intra in Parlament). In context, de mentionat este faptul ca liberalismul este curentul de care se cei mai multi ziaristi se simt apropiati.
60% dintre ziaristi nu-si spun preferintele politice
"Jurnalistul simplu pretuieste libertatea de exprimare si deci si pe politicienii care nu il impiedica sa critice", a continuat sociologul, care a mai remarcat faptul ca partidele si candidatii mici ar avea o sansa mai mare in alegeri (PPCD-5%), daca ar fi votati numai de candidatii din romania. Motivul? Votul lor este mai putin polarizat. Acelasi sondaj CURS mai remarca faptul ca 60% dintre ziaristii care au completat chestionarul nu au o preferinta politica. "Ce situatie de schizofrenie este aceea in care trebuie sa vorbesti pozitiv de cei pe care ii detesti sau sa ii critici pe cei pe care ii admiri? Sa fie aceasta explicatia pentru faptul ca 60% dintre jurnalistii din sondajul CURS nu au o preferinta politica? Sa existe un mecanism psihologic prin care profesionistul din mass-media isi inhiba preferintele, pentru a evita situatiile de schizofrenie intelectuala?", se intreaba seful CURS.
Agenda ziaristilor, diferita de cea a populatiei
Profesorul universitar Septimiu Chelcea, de la Universitatea Bucuresti, explica, pe de alta parte, divergentele si convergentele dintre agenda ziaristilor si agenda mass-media. Astfel, jurnalistii cred ca cea mai mare problema a Romaniei este coruptia, evaziunea fiscala (29%). In acelasi timp, pentru cetatenii de rand, problema majora este saracia. "De ce scriu atunci ziarele mai mult despre coruptie decat despre saracie - fenomen degradant pentru fiinta umana? Probabil, pentru ca libertatea de exprimare a mass-media nu este deplina: pe o scala de la 1 (semnificand lipsa oricarei libertati de exprimare) la 10 (indicand libertatea de exprimare totala), cei intervievati au notat 7,3 pentru presa centrala si 6,2 pentru presa locala", explica profesorul Chelcea. In ceea ce priveste strict libertatea de exprimare, ziaristii cred ca cea mai proasta perioada pentru exercitarea propriei meserii a fost in timpul guvernarii PSD, 2000-2004 (26%), in timp ce 11% dintre repondenti cred ca din 2005 incoace libertatea de exprimare le-a fost afectata (foto 3). In acelasi timp, 82% dintre ziaristii intervievati considera ca mass-media sunt influentate in mare/foarte mare masura de oamenii politici (foto 2). Pe de alta parte, jurnalistii cred, intr-o proportie corvarsitoare (85%) ca mass-media sunt influentate in mare si foarte mare masura de oamenii politici cu multi bani. (D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.