La Silistra mai traiesc 150 de etnici romani. Pentru ca in localitate nu mai este scoala romaneasca, vlahii studiaza informatica in loc de limba romana. Dascalul Petru Mihail a predat la scoala romaneasca din Silistra, pe malul bulgaresc al Duna

La Silistra mai traiesc 150 de etnici romani. Pentru ca in localitate nu mai este scoala romaneasca, vlahii studiaza informatica in loc de limba romana.

Dascalul Petru Mihail a predat la scoala romaneasca din Silistra, pe malul bulgaresc al Dunarii, inainte de 1900. ""Anul 1847, martie intaiul: m-am tocmit la scoala ca sa invat pe copii carte romaneasca"".

VANZATORUL DE DULCIURI. Leonard Dimitrov, un bulgar cu origini 40% romanesti si restul bulgaresti, este unul dintre vlahii care mai rup putin in limba romana. Traieste in Silistra, acolo unde s-a si nascut de altfel. Bunicul sau era roman dinspre Garlita, din Dobrogea, iar bunica bulgaroaica. Leonard tine acum un magazin de dulciuri in centrul orasului bulgaresc Silistra, in care vinde bomboane, napolitane, dar si caramele bulgaresti.

Sotia apare de undeva din spatele incaperii, da buna ziua in romaneste si apoi zambeste. Nu stie mai multe cuvinte, nu a invatat si nici cei trei copii ai lor nu au apucat sa studieze romana. ""Nu am avut timp sa-i invat limba romana, dar stiu calculatoare"", spune Leonard Dimitrov din Silistra despre copiii sai. Nu se simte mai mult roman sau mai mult bulgar, ori are destula diplomatie cat sa nu ne jigneasca pre limba noastra. ""Nu-i important de ce parte te simti, mai ales acum ca intram in Uniunea Europeana"", adauga barbatul. Are 43 de ani si face parte poate din ultima generatie care mai vorbeste limba de origine.

AFACERE. Leonard vinde bomboane in Silistra


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.