Nici nu a fost inculpat presedintele Israelului, Moshe Katsav (acuzat de viol), ca a si inceput batalia pentru postul lui. Clasa politica se mobilizeaza pentru a-i gasi un succesor, dar premierul Ehud Olmert inclina spre o persoana care sa nu pro

Nici nu a fost inculpat presedintele Israelului, Moshe Katsav (acuzat de viol), ca a si inceput batalia pentru postul lui.

Clasa politica se mobilizeaza pentru a-i gasi un succesor, dar premierul Ehud Olmert inclina spre o persoana care sa nu provina din randul partidelor politice. Surpriza de proportii o reprezinta numele unui posibil candidat care se vehiculeaza mai nou: scriitorul american nascut in Romania Elie Wiesel. Laureatul Premiului Nobel pentru Pace in 1986, Wiesel ar fi, potrivit presei, ""personalitatea independenta care sa nu provina din lumea politica"" la care s-ar fi gandit premierul Olmert.

CETATENIA. Problema lui Wiesel (care s-a nascut la Sighet) este ca nu detine cetatenia israeliana, el traind in SUA. Ceea ce l-a facut pe deputatul arab israelian Ahmed Tibi sa declare ca, ""daca Israelul doreste sa-i ofere o pozitie asa importanta unei celebritati americane, ar trebui sa o faca pentru Bill Clinton"".
Wiesel s-a nascut in 1928 la Sighet, in Romania. El este unul dintre putinii supravietuitori ai comunitatii evreiesti maramuresene, care numara, in 1944, 38.000 de evrei. In martie 1944, cand avea 15 ani, a fost imbarcat, impreuna cu familia sa, cu destinatia Auschwitz. Nu a supravietuit decat el.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.