""Pacientul cu cancer va fi neglijat, marginalizat, nemaiexistand oncologie medicala si medicul oncolog care sa se ocupe special de problemele lui"", se spune in scrisoarea deschisa semnata de Cezar Irimia, vicepresedinte al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Asa cum se stie, prin Ordinul ministrului Sanatatii 1044/25 august 2006, oncologia medicala este inglobata de medicina interna. In sprijinul Ordinului au fost invocate norme impuse de UE. Dar FABC reaminteste ca ""nici o tara din UE nu a desfiintat oncologia medicala, pe motiv ca diploma dintr-o tara europeana nu este valabila intr-o alta tara europeana"".
PIERDERI. Bolnavii de cancer atrag atentia ca prin acest ordin, ""se pune in pericol existenta registrului unic national de cancer, care cuprinde evidenta, statistica pacientilor cu cancer, eliberarea retetelor cu citostatice si cu timbru sec, monitorizarea corecta a fondurilor alocate programului national de cancer"". Potrivit Ordinului 1044/25 august 2006 mai multe discipline medicale, printre care genetica,neurologia pediatrica si ortopedia pediatrica vor fi desfiintate. (Magda Marincovici)