Piratii bastinasi de Dunare nu au vase ultrarapide, caci se descurca si cu barcile cu vasle. Ataca vasele de pe fluviu, dar nu cauta neaparat cufere cu aur. Metalul lor pretios e fierul vechi. Cativa gainari care fura ce apuca de pe vapoare, de la soia la carbune, au bagat spaima in navigatorii straini.

Acum doi ani, la Cernavoda, sapte banditi au atacat o nava sarbeasca. ""Au luat-o cu asalt"" din doua barci. Cu vasle. Dupa ce piratii au reusit sa se catere cu cangile pe bord, au fost surprinsi de capitan. Ghinionul lui, caci hotii au tabarat pe el si i-au dat una in cap. Terorizati, ceilalti membrii ai echipajului s-au baricadat in una din cabinele vasului, in timp ce hotii si-au vazut linistiti de cotrobaitul la bordul navei. Marea prada a piratilor: sapte saci cu soia. Lasandu-l pe capitan lat pe punte, talharii si-au vazut de drum pe Dunare. Banditii au fost in cele din urma prinsi de cei de la Politia de Frontiera din Cernavoda.

In 2004, tot la Cenavoda, trei hoti, de data asta amatori de papusoi, au atacat un convoi de vase sarbesti care carau porumb. Au reusit sa fure 300 de kilograme din valoroasa incarcatura, dar, cand sa fuga cu ambarcatiunea lor, o lotca din lemn, curentul i-a bagat sub impingatorul sarbilor. Doar doi au mai reusit sa iasa vii la suprafata. ""Pe ceilalti doi am reusit sa-i «agatam». Dupa trei saptamani, ma salutau prin piata: «Sa traiesti, nea Dane!». Ce sa zic de justitia romana?"", povesteste seful Politiei de Frontiera din Cernavoda, Radu Motriuc. Comisarul zice ca, de obicei, hotii nu fura cine stie ce cantitati mari de la bord, pentru ca nu apuca sa care foarte mult. In schimb, fac pagube mari. ""Ei, ca sa fure 300 de kilograme de porumb, taie prelatele care costa 2.000 de euro bucata.""

PIRATOFOBIA STRAINILOR. Daca ar fi sa ne luam dupa avertismentele Asociatiei federale a transportatorilor maritimi si fluviali din Germania, pe Dunare misuna pirati la orice val. Astfel, in urma cu doua luni, asociatia a avertizat ca apele romanesti ale Dunarii sunt nesigure, in special pe portiunea Cernavoda, unde misuna piratii.
Publicatia de specialitate DVZ a facut cunoscuta chiar ""strategia"" piratilor din apele romanesti. Potrivit scenariului publicat de germani, piratii, deghizati in pescari inofensivi, la bordul unor ambarcatiuni cu pavilion occidental, se apropie de vasul pe care vor sa-l jefuiasca sub pretextul ca ar avea probleme la bord sau au diferite marfuri de vanzare.

Citeste si:

Impresionat si interesat, vasul occidental incetineste. Este momentul in care, pe partea opusa, se urca alti pirati decat cei deghizati in pescari inofensivi. Ei ameninta echipajul luat prin surprindere, jefuiesc vasul, dupa care dispar brusc. ""Acestea sunt doar reclame de antiaderare a Romaniei"", ne comenteaza reactia presei straine capitanul-sef al Portului Cernavoda, Ismail Selim. Pe Selim l-am gasit duminica in biroul lui. Ii dam stirea publicata de DVZ, dar nu o apuca el, ci un alt angajat al Capitaniei, care ia foaia intr-o mana si citeste cu voce tare in fata sefului sau. Intoneaza in bataie de joc fiecare fraza. De fata e si seful Politiei de Frontiera, care-si umfla falcile ironic, pufnind din buze. Crede ca tot scenariul piratilor din publicatia nemteasca DVZ e o inventie: ""Barci pescaresti cu pavilion occidental? Barcile pescaresti nu au pavilion"".

Despre asa-zisii pirati din apele romanesti a relatat, in urma cu trei luni, in editia sa electronica, si ziarul britanic Sunday Telegraph. Potrivit publicatiei britanice, piratii care actioneaza in apele romanesti ataca mai ales noaptea, au salupe rapide si urca pe nave cu ajutorul franghiilor.
Ziarul britanic da si un exemplu de act pirateresc petrecut pe Dunare. Astfel, la Galati, piratii s-au urcat pe un feribot bulgaresc, de unde au furat bani, bunuri de valoare, cabluri si instalatii de semnalizare. Ziarul il citeaza si pe capitanul feribotului, care sustinea ca piratii intercepteaza, probabil, comunicatiile radio.

La Politia de Frontiera din Galati am gasit insa o varianta mai putin inspaimantatoare decat cea publicata de ziarul britanic. Potrivit politistilor galateni, de pe feribotul bulgaresc atacat in iunie anul acesta au disparut 500 de euro si cateva bunuri personale. Asta doar din vina echipajului, care a lasat nava nesupravegheata. Mai mult, atacul piratilor - gainari de apa dulce -
s-a soldat cu rapirea si sechestrarea unui catel care dadea din coada pe punte.