Stiinta politica nu este intotdeauna un moft, ea presupune cunoastere, intelegere si experienta. Fara cunoasterea ei, orice planificator, orice strateg al politicii risca sa devina penibil si sa omoare chiar idei bune. In politica nu exista adevar, c
Stiinta politica nu este intotdeauna un moft, ea presupune cunoastere, intelegere si experienta. Fara cunoasterea ei, orice planificator, orice strateg al politicii risca sa devina penibil si sa omoare chiar idei bune. In politica nu exista adevar, ci doar interese bine formulate si sustinute.
Forma
Duminica, in ziua de dupa marea sarbatoare a Sfintei Parascheva, atunci cand densitatea de evenimente publice este redusa, o serie de persoane au lansat la Pitesti un mesaj pentru membrii Partidului National Liberal. Esenta acestui mesaj este "jos Tariceanu", iar premisele demersului sunt legate de incercarea gruparii Musca - Stoica de a reveni in forta la conducerea PNL.
Plasarea evenimentului intr-o zi nelucratoare ar fi trebuit sa duca la cresterea exponentiala a mediatizarii si deci la plasarea evenimentului in poll position pe agenda publica.
Numai ca forma nu bate continutul decat la prezentarile de moda, iar continutul platformei Musca-Stoica a fost cel al unei motiuni simple indreptate impotriva lui Calin Popescu Tariceanu.
Pentru a evita posibile cai de atac din partea gruparii Tariceanu, anterior lansarii de ieri s-a incercat o subtire delimitare si extragere a Monei Musca din acest demers, lansandu-se informatia ca domnia sa va candida la viitoarele alegeri parlamentare in calitate de independent. Este aproape sigur ca Mona Musca face parte din proiectul domnului Stoica, insa s-a considerat ca prezenta domniei sale ieri ar fi fost inoportuna, in primul rand din cauza proaspatului certificat de politie politica.
Iesirile repetate ale lui Valeriu Stoica din ultimele zile au incercat sa atraga atentia asupra evenimentului de duminica, din pacate doar prin critici la adresa actualei conduceri liberale, fara a mentiona care este viziunea si promisiunea propriului "eseu".
Este de neinteles cum vrea domnia sa sa pastreze identitatea liberala a PNL si sa-l fuzioneze cu un partid popular. Este de neinteles cum vrea domnia sa sa ramana liberal si de dreapta si popular si crestin-democrat, in dulcele stil caprovarzist.
Mai mult, echipa de initiativa a noului curent liberalo-federalo-popular este una cu experienta in guvernare si management politic, atat dl Stolojan cat si dl Stoica fiind la un moment dat membrii importanti ai exeutivului si presedinti de partid. Atunci cand au avut aceste pozitii, ce dezbateri doctrinare si strategice au avut? Ce tip de dialog, echipa si conducere au dezvoltat acestia? Ce continut ideologic a manifestat PNL in acele perioade?
Nu este clar daca au existat baloane la evenimentul de ieri de la Pitesti, dar cu siguranta a avut loc o explozie de bucurie in interiorul echipei premierului atat timp cat nu s-a adus nici un argument puternic in favoarea aestei noi orientari.
Continutul
Documentul de 22 de pagini produs de dl Stoica face referire la "strategie" de 32 de ori, subliniind preocuparea din acest moment a initiatorilor. Subtextul acestei repetate invocari a strategiei pleaca de la definitia greaca a cuvantului "strateg" respectiv conducator militar. Generatorul strategiei trebuie sa fie conducatorul, prin urmare dl Stoica, autorul strategiei trebuie sa conduca soarta liberalilor, fireste intr-un dialog permanent cu membrii PNL, asa cum a facut-o permanent cat timp a fost presedinte.
Pe de alta parte, ceea ce dl. Stoica numeste strategie sau modelare politica este foarte apropiat de celebrul joc pentru copii modelino. In esenta "strategia" este construita pe doua elemente : pe de o parte cresterea rolului politic al PNL si pe de alta parte fuziunea tuturor fortelor politice de centru dreapta. Aceste doua dimensiuni "strategice" sunt intr-un evident conflict si o evidenta contradictie.
Acelasi document invoca de 17 ori cuvantul "doctrina" si de 13 ori orientarea de "dreapta", referiri sistematice la elementele de identitate ale unui partid politic. Numai ca autorii scapa complet din vedere ca aceste referentiale trebuie sa aiba o baza sociala si mai ales ca un partid politic trebuie sa se aseze pe un clivaj social existent. Astfel ca textul documentului nu face nici un fel de mentiune serioasa la cei pe care doreste sa ii reprezinte, la tipologia de electorat potential, ci construieste un joc de back-office, ignorand cu desavarsire cine trebuie sa voteze un astfel de vehicul.
Este foarte adevarat ca unele sondaje de opinie construiesc perceptia ca Musca si Stolojan sunt personalitati cu un mare potential electoral, dar atunci nu mai trebuie vorbit despre doctrina, ci trebuie doar fructificat un atare avantaj de imagine.
Astfel de contradictii ce apar intr-un document de doar 22 de pagini reflecta graba si superficialitate, lucru neobisnuit la o echipa de anvergura si din pacate rateaza un moment in care s-ar fi putut declansa o reforma adevarata a PNL.
Cel mai grav lucru ce a lipsit ieri de pe scena de la Pitesti a fost sinceritatea care sa aduca voturi. Ceea ce uita autorii textului de 22 de pagini este ca aparenta de sinceritate l-a adus pe Gigi Becali la 7%.
Tipologia discursului de la Pitesti este cea a anilor 90 cand cei doi lideri au fost la apogeu. Astazi trebuie sa te reinventezi daca vrei sa ai succes.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.