Credeti ca adolescentii nu au de ce sa faca analize pentru depistarea colesterolului? Va inselati. 4% dintre tinerii cu varste intre 16 si 19 ani au un nivel crescut al colesterolului. Astfel, mii de tineri sunt predispusi la boli cardiovascu
Credeti ca adolescentii nu au de ce sa faca analize pentru depistarea colesterolului? Va inselati. 4% dintre tinerii cu varste intre 16 si 19 ani au un nivel crescut al colesterolului.

Astfel, mii de tineri sunt predispusi la boli cardiovasculare, fara sa se gandeasca macar o clipa ca la aceasta varsta ar putea suferi un infarct sau un accident vascular cerebral. Obezitatea in copilarie, fumatul, predispozitia genetica sunt factori care determina cresterea colesterolului inca din adolescenta.
FENOMEN. Bolile cardiovasculare se instaleaza fara manifestari vizibile pe parcursul a zeci de ani, timp in care nivelul crescut al colesterolului duce la formarea placilor de aterom, care se depun pe artere. Acestea se infunda sau se rup si astfel se produc infarctul si accidentele vasculare cerebrale. Statisticile arata ca varsta la care apar aceste boli a scazut in ultimii ani de la 55-60 de ani la40-45 de ani.
De aceea masurarea periodica a nivelului de colesterol inca de la varsta adolescentei este o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficienta in prevenirea bolilor cardiovasculare. Aceste analize de sange sunt necesare o data pe an in cazul persoanelor tinere care prezinta deja un factor de risc cardiovascular: diabet, hipertensiune, tabagism, obezitate, sedentarism. De retinut, ca nivelul normal
al colesterolului total nu trebuie sa depaseasca 190 de miligrame pe decilitru de sange. (Steluta Indrei)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.