Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat joi un proiect privind unificarea practicii judiciare, pe care l-a trimis Ministerului Justitiei, care are calitatea de initiator legislativ in domeniul legilor Justitiei. Proiectul de lege a fost elabor
Consiliul Superior al Magistraturii a elaborat joi un proiect privind unificarea practicii judiciare, pe care l-a trimis Ministerului Justitiei, care are calitatea de initiator legislativ in domeniul legilor Justitiei. Proiectul de lege a fost elaborat de CSM ca urmare a criticilor din Raportul de tara din septembrie 2006 al Comisiei Europene, care au semnalat ca in Romania legea se interpreteaza arbitrar de catre magistrati. De altfel, pentru asemenea "dojeneli" formulate de Comisia Europeana, tara noastra risca, in cazul in care va fi acceptata la 1 ianuarie 2007 in Uniunea Europeana, sa nu-i fie recunoscute hotararile judecatoresti prin instituirea unei clauze de salvgardare, daca nu se vor lua grabnic masuri de remediere.
Nici un fel de sanctiuni
Intr-un comunicat remis ieri presei, CSM arata: "Acest proiect a fost transmis Ministerului Justitiei, ce are initiativa legislativa, in vederea modificarii Codului de procedura civila, a Codului de procedura penala, precum si a Legii 304/2004 privind organizarea judiciara urmand ca initiatorul sa definitiveze proiectul". Proiectul CSM prevede ca Procurorul General al Romaniei si colegiile de conducere ale celor 16 curti de apel din tara "au dreptul sa declare recurs in interesul legii", atunci cand constata hotarari cu solutii contrare date in spete identice, hotarari care impun ca o chestiune de drept sa fie urgent solutionata. Dupa promovarea recursurilor in interesul legii, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie vor hotari care va fi practica unitara, prin decizii care vor fi obligatorii pentru toate instantele de recurs din tara, inclusiv pentru sectiile Inaltei Curti. Din pacate insa, in nota obisnuita de dupa decembrie 1989 de promovare de legi care interzic, obliga, dar nu pedepsesc, proiectul CSM nu prevede nici un fel de sanctiuni atunci cand un magistrat va nesocoti in viitor o decizie a Inaltei Curti data in interesul legii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.