Azerbaidjanul reprezinta o alternativa energetica pentru Europa in general si pentru Europa centrala, in special, a sustinut ieri presedintele Traian Basescu la intoarcerea dintr-o vizita de doua zile la Baku. De altfel, tema principala abordata d
Azerbaidjanul reprezinta o alternativa energetica pentru Europa in general si pentru Europa centrala, in special, a sustinut ieri presedintele Traian Basescu la intoarcerea dintr-o vizita de doua zile la Baku. De altfel, tema principala abordata de Basescu la discutiile cu omologul sau azer Ilham Aliyev a vizat securitatea energetica a Europei si potentialul crescand al Azerbaidjanului in furnizarea de energie pentru piata europeana. Adica gazul si titeiul azer sa strabata Romania in drumul spre statele central europene. Aceasta in conditiile in care Azerbaidjanul s-a desprins de influenta Rusiei, este interesat de apropierea de NATO, demers ce ar putea fi facilitat de Romania, si a finalizat acordul de cooperare cu UE. In esenta, cei doi sefi de stat au discutat despre proiectul gazoductului Nabucco si de cel al oleoductului Constanta-Pancevo-Trieste. Materializarea proiectului Nabucco ar face ca statele europene sa nu mai depinda de gazul rusesc. Iar Azerbaidjanul vrea cu insistenta sa isi vanda resursele pe piata europeana. Traian Basescu a profitat de acest context si incearca sa faca din Romania un punct nodal al tranzitului de resurse energetice din zona caspica catre statele europene.
Gaz si titei azer spre Europa
In privinta securitatii energetice, presedintele Ilham Aliyev a mentionat ca in cadrul dialogului cu omologul sau roman a fost abordata tema privind constructia de noi cai de transport, respectiv de noi conducte de transport pentru gaze si petrol pe piata europeana. Din acest punct de vedere, presedintele Romaniei a aratat ca este vorba despre proiectul Constanta-Pancevo-Trieste, "ca si proiect de trasport titei care poate proveni din zona Caspica, dar si din alte zone", si despre proiectul Nabuco, "de asemenea, de mare interes atat pentru Romania, cat si pentru statele UE, ca alternative de aprovizionare cu energie, titei, respectiv gaze, a statelor UE". Ilham Aliyev a declarat ca tara sa este interesata de proiectul Nabuco: "este un proiect foarte atractiv si interesant, iar Azerbaidjan poate participa la acest proiect. In principiu, proiectul Nabuco se bazeaza pe furnizarile cu gaz din Azerbaidjan, in primul rand, si din zona caspica. Prin urmare, suntem, daca pot spune astfel, elementul cheie al acestui proiect, pentru ca fara Azerbaidjan, acest proiect este inutil. De aceea, da, suntem interesati de acest proiect si de a aduce resursele noastre energetice pe piata europeana, pe piata mondiala si de a participa la problemele legate de securitatea energetica a Europei si pentru a satisface propriile noastre interese". Presedintele azer a aratat, totodata, ca tara sa se afla in ultima faza a procesului de constructie a conductei de gaz dinspre Azerbaidjan catre Turcia si dupa aceasta faza, datorita legaturilor existente, poate furniza gaz mai departe catre statele europene.
Romania si Marea Neagra, tranzit de resurse energetice
Traian Basescu a spus ca Romania doreste sa devina o tara prin care sa se poata tranzita energie spre tarile UE. "In conditiile in care Romania nu este o tara dependenta de importuri energetice decat in masura foarte mica, dorim ca in perspectiva sa realizam un parteneriat nu numai cu tarile interesate din UE, dar si cu Azerbadjanul ca tara care poate furniza resursa energetica inspre UE, contributie de altfel extrem de valoroasa pe care Azerbaidjanul o poate avea la securitatea energetica a Europei", a spus seful statului roman. El a admis ca Romania, ca viitor stat membru al UE, este preocupata de deficitul energetic pe care Uniunea il inregistreaza in momentul de fata. "Aproape 50% din resursa energetica a Europei este importata si perspectiva pentru anul 2030 este ca 70% din necesarul de energie sa provina din import. De aceea nu numai din punct de vedere al relatiei Romaniei cu Azerbaidjanul, dar si din punctul de vedere al apartenentei noastre la UE, consideram ca avem obligatia sa promovam proiectele care sa fie alternative la aprovizionarea cu energie a Europei in raport cu solutiile care exista astazi, iar Azerbaidjanul, asa cum spuneam, poate avea o contributie importanta", a declarat seful statului roman. El a subliniat ca Romania considera Azerbaidjanul si zona Marii Caspice ca prieten si partener care poate aduce competitie pe piata energetica a Europei. Traian Basescu a asigurat autoritatile azere de faptul ca Romania doreste, in calitatea sa de membru NATO si de viitor membru UE, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa intareasca relatiile bilaterale cu Azerbaidjanul. "Ne intereseaza in mod deosebit securitatea statelor de la Marea Neagra pentru ca securitatea noastra este legata de zona Marii Negre si de zona Marii Caspice. Ne intereseaza securitatea energetica nu numai a Romaniei, ci si a Uniunii Europene. De asemenea, ne intereseaza ca statele vecine noua, cele de la Marea Neagra si de la Marea Caspica sa fie in aceleasi sisteme de securitate ca si noi".
A patra intrevedere intr-un singur an
Traian Basescu l-a asigurat pe omologul azer ca Romania va contribui cu toate resursele sale pentru a transfera Azerbaidjanului experienta pe care a avut-o in procesul de integrare in NATO, precum si experienta pe care a acumulat-o in procesul de integrare in Uniunea Europeana. "Avem convigerea ca Azerbaidjanul este unul din statele care au contributii pozitive atat in politica de securitate, cat si in politica de securitate energetica a regiunii", a mai spus presedintele Basescu. La randul sau, presedintele Ilham Aliyev a subliniat ca relatiile bilaterale dintre Romania si Azerbaidjan sunt foarte importante pentru autoritatile azere, exprimandu-si convingerea ca ele se vor imbunatati. Seful statului azer a subliniat ca pe parcursul acestui an a avut ocazia sa-l intalneasca de mai multe ori pe omologul roman, intalnirea de astazi fiind cea de-a patra, fapt care demonstreaza cat de apropiate sunt relatiile intre cele doua state. "Romania a fost si este pentru noi o tara foarte apropiata", a tinut sa remarce presedintele Azerbaidjanului. El a amintit sprijinul de care s-a bucurat Republica Azerbaidjan din partea Romaniei, avand in vedere ca tara noastra a fost al doilea stat care a recunoscut independenta Azerbaidjanului. Mai mult, Ilham Aliyev a declarat ca Azerbaidjanul se bazeaza pe sprijinul Romaniei in ceea ce priveste intrarea tarii sale in structurile NATO.
Prioritate a politicii externe
La sfarsitul lunii august, la intrevederea cu sefii oficiilor diplomatice romanesti din strainatate, Traian Basescu declara: "Una din prioritatile politicii noastre externe va fi gasirea de solutii alternative la actualele solutii de aprovizionare cu energie a Uniunii Europene.
Fie ca discutam despre oleoductul Constanta-Pancevo-Trieste, fie ca discutam de proiectul Nabuco, Turcia-Bulgaria-Romania-Ungaria-Austria pe acest traseu, fie ca discutam de posibilitatea amplasarii unui terminal de gaze lichefiate la Constanta cu aprovizionare din Qatar, sunt prioritati pe care cei care se afla in misiuni in aceste zone vor trebui sa le sustina ca parte a politicii externe a Romaniei". (Anca HRIBAN)
Hidrocarburi pentru Europa
Romania este implicata in mai multe proiecte care vizeaza transportul hidrocarburilor din zona Marii Caspice spre Europa. De remarcat, se estimeaza ca zacamintele din Kazahstan si Azerbaidjan (tarile cu cel mai mare potential in petrol in zona caspica) vor produce aproximativ 150 de milioane de tone anual. Desi "colcaie" de petrol, tarilor din zona caspica le este greu sa-si vanda "aurul negru", pentru ca nu exista suficiente conducte de transport catre America si Europa care sa evite stramtorile Bosfor si Dardanele, din motive ecologice. Pana acum a fost inaugurata conducta Baku (Azerbaidjan) - Ceyhan (port turcesc la Marea Mediterana), care evita teritoriul Federatiei Ruse. Pe de alta parte, presedintele rus Vladimir Putin, cel bulgar Gheorghi Parvanov si premierul elen Costas Caramanlis au semnat, recent, o declaratie comuna privind cooperarea celor trei tari la constructia oleoductului Burgas-Alexandropolis, oleoduct care ar putea fi dat in exploatare in anul 2009 sau 2010.
O alta varianta de transport o reprezinta celebra, de-acum, conducta Constanta - Trieste. Mai intai petrolul trebuie sa ajunga din zona caspica la porturile estice ale Marii Negre, Novorossisk (Rusia) si Supsa (Georgia). De remarcat, conducta Baku - Supsa a fost reabilitata de curand, aceasta existand de aproximativ 100 de ani, la constructia ei si la exploatarea zacamintelor din zona contribuind celebrii frati Nobel! De la Novorossisk sau Supsa petrolul poate ajunge pe tancuri in portul Constanta, unde exista un oil-terminal cu o capacitate importanta, iar de aici, pe oleoductul Constanta- Trieste, pana la Marea Mediterana. Pana acum s-a discutat despre facilitatile portuare pe care le poate oferi Georgia, in ideea de a ocoli Federatia Rusa. In prezent, proiectul conductei Constanta-Trieste este usor intarziat, in special din cauza Sloveniei.
Un alt proiect in care Romania si Azerbaidjan ar putea fi implicate este cel privind transportul gazelor naturale, Nabucco. Astfel, gazele din Azerbaidjan ar putea ajunge in centrul Europei prin conducta care va strabate Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Acest proiect inainteaza, dar lent, mai ales pentru ca Turcia ar dori sa devina trader unic al gazelor care vor fi transportate pe aceasta conducta. In plus, si acest gazoduct ocoleste Rusia, de aceea Moscova e pe cale sa impuna o contra-propunere: o conducta pe acelasi traseu, dar care sa transporte gaz rusesc, dupa ce acesta ajunge in Turcia printr-o conducta submarina.
Interes pentru proiecte
La intoarcerea din Azerbaidjan, ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca autoritatile azere sunt interesate de ambele proiecte in care este implicata Romania: conducta Constanta-Trieste si gazoductul Nabucco. Azerbaidjanul si-a manifestat interesul sa devina furnizor de titei pe care sa il livreze in Europa, utilizand facilitatile portului Constanta si, apoi, viitoarea conducta pana la Trieste. De asemenea, doreste sa livreze gaze in Europa, prin intermediul viitoarei conducte Nabucco.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.