O scamatorie pentru o viata. Este dorinta ascunsa a oamenilor balciului. Cei
care-si leaga destinele si de o cutie goala de conserva. Candva era cea mai simpla afacere a balciului: aruncatul cu ghemul de hartie la gramada de cutii stivuite. In lumea lor e si astazi un Las Vegas in miniatura, cel al oamenilor de la tara, clientii cei mai fideli ai iarmarocului.

Balciul e un oras improvizat pentru o clipa, e mangaierea taranilor si a orasenilor ruralizati, cei care nu s-au simtit niciodata siguri la oras, de fiecare data s-au speriat cand s-au trezit ""imortalizati"" in luciul macadamului. Dar cum traiesc vanzatorii de iluzii in lumea balciului? Sa invartim roata iarmarocului!
INSPIRATIA SI RESPIRATIA VIETII LA BALCI. Dorm vara in padurea din imprejurimi sau pe sub masini, mananca (daca au ocazia) si un berbec fript la o masa, dar se multumesc si cu o rosie. Isi fac nevoile prin tufisuri sau, podiditi de boli, sprijina rotile masinilor. Nu se spala cum trebuie cu saptamanile, asculta manele la radiocasetofonul automobilului stapanului (patron) si isi aduc aminte de copii doar
atunci cand trebuie sa le cumpere rechizite. Nu tin minte sa fi condus pe vreunul din ei in prima zi de scoala. Pe acolo pe unde merg, in pauza dintre un balci si un altul, pentru ca ei participa la un intreg circuit al iarmaroacelor, care incepe primavara intr-o localitate si se sfarseste toamna intr-alta, in pauza dintre ""sarbatori"" se angajeaza cu ziua argati pe pamantul vaduvelor sau al batranilor neputinciosi, iar seara, obositi, cuprinsi de ardoarea sentimentelor, isi burdusesc masina cu cate o ibovnica, uneori tanara, alteori din aceea pentru care ultimul sarut e cel mai dulce. Arcul din dreapta fata de la Dacia, fabricatie 1989, cel de deasupra coltului de masina unde si-a ingramadit deunazi patura neaerisita, care miroase a picioare transpirate, a slabit de tot. Toate acestea le-am aflat de la Vasile Boboc din comuna Horgesti, judetul Bacau.

CASA DIN VAGON. Au aici paturi, aragaz cu butelie, televizor, un aparat de radio. Dar au fost si vremuri cand stateau inauntru la lumanare