Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de ieri, achizitionarea a 200 de apartamente de pe piata libera, necesare iminentei actiuni de mutare a familiilor care locuiesc in prezent in zona pilot a Centrului Istoric. "Necesita
Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, in sedinta de ieri, achizitionarea a 200 de apartamente de pe piata libera, necesare iminentei actiuni de mutare a familiilor care locuiesc in prezent in zona pilot a Centrului Istoric. "Necesitatea stringenta" a stramutarii acestora a fost explicata de primarul general Adriean Videanu prin faptul ca in curand vor incepe lucrarile de refacere a infrastructurii in orasul vechi si, in paralel cu acestea, vor intra in lucru si cladirile. Pentru inceput, vor fi consolidate si restaurate imobilele monument istoric aflate in administrarea municipalitatii, dar Videanu intentioneaza sa ceara Guvernului sprijin financiar si pentru celelalte, astfel incat refacerea lor sa fie finantata, in cote egale, de catre municipalitate, Guvern si de proprietari. La insistenta consilierilor municipali, Videanu nu a putut preciza valoarea sumei ce va fi alocata pentru cumpararea apartamentelor, edilul-sef rezumandu-se la a le spune ca pretul locuintelor va fi stabilit prin negociere. El a amintit, insa, ca in bugetul Capitalei pe anul acesta este alocata suma de 100 de milioane de euro special pentru exproprieri. In zona pilot a Centrului Istoric sunt 162 de locatari legali si "semilegali", carora li se vor repartiza definitiv apartamentele cumparate de Primarie, astfel incat ei nu se vor mai intoarce in cladirile monument istoric, aceste imobile urmand sa aiba destinatia de galerii de arta si spatii comerciale.
Stadion de atletism in plan
Un alt proiect aprobat ieri este reamplasarea statuii lui Carol I in Piata Revolutiei, pe locul unde a fost initial, in fata Bibliotecii Centrale Universitare, dat fiind faptul ca anul 2006 a fost intitulat de autoritati "Anul Carol I". De asemenea, a fost aprobata inaintarea catre Guvern a propunerii privind trecerea din domeniul public al statului in domeniul public al municipalitatii a unei suprafete de teren de 40.416 mp, situat pe Bd. Basarabia, ce va fi destinat construirii unui stadion de atletism, cu tribune acoperite si o capacitate de circa 15.000 locuri, cu toate dotarile necesare pentru a corespunde normelor si exigentelor Comitetului Olimpic International.
Consilierii se cer la CNSAS
In fine, o hotarare adoptata in unanimitate se refera la cererea consilierilor municipali de a fi verificati de CNSAS. Propunerea a fost formulata de consilierul municipal PD Stelian Barna (fost membru PSD), care a argumentat: "In multe situatii am observat printre colegii mei atitudini de securist. Sunt curios cati dintre ei au facut parte din fosta Securitate". Propunerea a starnit rasete in sala, insa toti cei 55 de consilieri vor trece pe la CNSAS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.