Presedintele SUA, George W. Bush, pune sub semnul intrebarii un raport facut public in urma cu cateva zile, care dezvaluie ca 655.000 de irakieni si peste 2750 de militari americani au murit in conditii violente de la declansarea razboiului impotriva
Presedintele SUA, George W. Bush, pune sub semnul intrebarii un raport facut public in urma cu cateva zile, care dezvaluie ca 655.000 de irakieni si peste 2750 de militari americani au murit in conditii violente de la declansarea razboiului impotriva Bagdadului, pe 20 martie 2003. Documentul a fost redactat de experti americani si irakieni in domeniul sanatatii publice, in baza unei documentari minutioase, axata in principal de metoda interviurilor si mai putin pe statisticile, uneori neconcordante, privind numarul deceselor. pentru a afla numarul victimelor. Coordonatorul studiului, Gilbert Burnham, profesor la Facultatea de Sanatate Publica din cadrul Universitatii John Hopkins, a explicat ca potrivit cercetarilor echipei sale, aproximativ 2,5 la suta din populatia irakiana si-a pierdut viata pe fondul conflictului din aceasta tara. Nu numai George W.Bush, dar si noii potentati de la Bagdad (instalati la putere de americani, sub masca unor alegeri aparent libere, dar in realitate perfect controlate de Washington) contesta documentul. "Raportul este incredibil. Aceste cifre sunt exagerate si imprecise", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali al-Dabbagh. Oficialii guvernamentali ai Guvernului condus de Nuri al-Maliki sustin ca numarul total al irakienilor care si-au pierdut viata de la inceputul razboiului este de 40.000.
Medicii si profesorii irakieni fug din tara
Complementara documentului americano-britanic, o declaratie a numarului doi al ONU, Jan Egeland, semnaleaza ca aproximativ 1000 de irakieni isi parasesc zilnic locuintele din cauza intensificarii violentelor, in timp ce crimele comise din razbunare sunt "complet scapate de sub control". Violentele interetnice si operatiunile militare din aceasta tara au obligat aproximativ 315.000 de persoane sa-si paraseasca locuintele in ultimele opt luni si, mai grav, "in jur de 100 de persoane sunt ucise zilnic", relateaza Egeland, citat de Mediafax. El precizeaza ca 1,2 pana la 1,5 milioane de irakieni s-au refugiat in statele vecine, iar aproximativ 2000 de persoane trec zilnic frontiera catre Siria, multi dintre refugiati fiind persoane cu studii superioare, inclusiv medici, ceea ce afecteaza si mai grav situatia Irakului. "Potrivit unor statistici, universitatile si spitalele au ramas fara 80 la suta din personal. Cel putin o treime dintre irakienii cu pregatire superioara au parasit tara", conchide Egeland.
Americanii raman in Irakul federalizat
Pe fondul perpetuarii violentelor in Irak, Armata SUA, a carei retragere este de mult si cu mare nerabdare asteptata de populatia locala, isi planifica efectivele militare din aceasta tara pe baza ipotezei ca acestea vor fi mentinute la acelasi nivel pana in 2010, a anuntat seful Statului Major al Fortelor Terestre americane, generalul Peter Schoomaker. Contingentul american detasat, la ora actuala, in Irak, este de aproximativ 141.000 de militari. Parlamentul irakian a adoptat definitiv, miercuri, legea de creare a unui stat federal, in pofida nemultumirilor comunitatii sunnite privind reorganizarea statului. Federalismul nu va putea fi aplicat mai devreme de 18 luni, pentru a avea timpul necesar revizuirii in paralel a Constitutiei, cu scopul de a-i linisti pe sunniti. Legea va permite modificarea limitelor si atributiilor celor 18 provincii actuale.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.