Astazi, la orele 13.30, in cadrul evenimentelor pe care Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) le organizeaza pentru a marca 1900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romana va avea loc vernisajul expozitiei "Dacia Avgvsti Provincia.
Astazi, la orele 13.30, in cadrul evenimentelor pe care Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) le organizeaza pentru a marca 1900 de ani de la transformarea Daciei in provincie romana va avea loc vernisajul expozitiei "Dacia Avgvsti Provincia. Crearea provinciei". Expozitia prezinta piese de mare valoare - portretele colosale ale imparatilor romani Domitian, Traian, Hadrian si Gallienus (Musei Capitolini) - sau fragmente din reliefuri si statui descoperite in cursul cercetarilor arheologice recente din Basilica Ulpia din Forul lui Traian de la Roma (Sistema Museale dei Fori Imperiali. Ufficio dei Fori Imperiali). Printre acestea se remarca o statuie de dac, recent descoperita in Forul lui Traian - piesa prezentata pentru prima data publicului. Sunt expuse, de asemenea, artefacte deosebite, reprezentative pentru cultura si civilizatia dacilor si macheta Forului lui Traian realizata in perioada interbelica de arhitectul italian Italo Gismondi si donata statului roman de catre statul italian, bunuri culturale aflate in colectiile MNIR. Vernisajul va fi precedat de o parada militara stradala si mai multe demonstratii de lupta realizate de catre soldatii Legiunii XV Apollinarias din Savaria (astazi Szombathely in Ungaria).
La deschidere vor participa ES Daniele Mancini, ambasadorul Republicii Italia la Bucuresti, Mirko Coratti, presedintele Consiliului Comunal al Romei, prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu, ministrul Culturii si Cultelor, Adriean Videanu, primarul general al Capitalei. Expozitia este organizata in colaborare cu muzee prestigioase din Roma - Musei Capitolini si Sistema Museale dei Fori Imperiali. Ufficio dei Fori Imperiali, ambele facand parte din Sovraintendenza ai beni culturali si cu sprijinul Institutului Italian de Cultura "Vito Grasso" din Bucuresti. Referitor si la aceasta expozitie, ambasadorul Mancini declara: "Relatiile excelente dintre Italia si Romania au stimulat cresterea, in ultimii ani, a cererii de cultura italiana in Romania. Tocmai acestei cereri de cultura Italiana, nevoie care leaga italienii si romanii, vrea sa-i raspunda ambasada".
Tot in aceste zile (13, 14 octombrie), se va desfasura un simpozion national si va avea loc o serie de lansari de carte ("Cercetari arheologice 13/2006" - publicatie editata anual de catre MNIR; trei lucrari din seria "Coins from Roman sites and collections of Roman coins from Romania" - acestea aducand in atentie descoperiri numismatice din siturile romane de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa si Porolissum, precum si monede de epoca romana provenind din zona Dobrogei; "Scythia Minor. A History of a Later Roman Province (284-681)" - istoria unei provincii romane tarzii situata in sudul Dobrogei actuale si a nord-estului Bulgariei; "Alburnus Maior III" - monografie despre rezultatele cercetarilor in necropola romana de incineratie de la Taul Corna, Rosia Montana. (L.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.