La aceasta ora, campania de vaccinare antigripala gratuita ar fi trebuit sa se deruleze, daca tinem seama de promisiunile ministrului Nicolaescu, care anunta inceperea acesteia la mijlocul lunii octombrie.

Vaccinarea antigripala vizeaza cu prioritate persoanele vulnerabile de a contacta gripa: bolnavi cronici, copii, persoane in varsta, personal medical sau care lucreaza in comunitati cu persoane cu risc. Pentru campania de vaccinare antigripala gratuita de anul acesta, oficial s-a spus ca au fost achizitonate 1.850.000 de doze de vaccin (fata de 1.050.000 anul trecut), in valoare de aproximativ 28 milioane RON. De la Institutul Cantacuzino, unicul nostru producator de vaccinuri, Ministerul Sanatatii a luat tot, adica doar 600.000 de doze. Din pacate, din cauza lipsei investitiilor pentru aducerea la standarde europene a liniilor de productie, Institutul Cantacuzino pierde teren in fata producatorilor traditionali de vaccinuri. Ceea ce se rasfrange asupra populatiei. Deoarece vaccinul autohton este mai ieftin, in timp ce cele importate se vor comercializa la pretul de aproximativ 10 euro.
PROMISIUNI. Cu toate promisiunile ministrului Nicolaescu, campania vaccinarea intarzie. Vaccinul lipseste la aceasta data si din farmacii. Asa ca nici cu bani, populatia doritoare sa se puna la adapost de gripa nu prea are cu ce. Directorul executiv al Asociatiei Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente, Ileana Niculescu, spune ca doar unul dintre importatorii care au lansat comenzi a adus vaccinul in tara, a primit avizul Agentiei Nationale a Medicamentului si a intrat in farmacii. Dar, ""in cel mai bun caz, vaccinul se va gasi in farmacii la inceputul lunii noiembrie"", precizeaza presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente, Viorel Vasile.
Medicii avertizeaza ca vaccinarea impotriva gripei trebuie finalizata pana la sfarsitul anului, pentru a reduce pericolul epidemiei de gripa. Se estimeaza un varf al imbolanvirilor in primele luni ale anului viitor.

CANTACUZINO