Doi alpinisti romani intorsi dintr-o expeditie in Tibet descriu ororile vazute, ei sustinand ca tibetanii erau vanati si omorati ca sobolanii de catre trupele militare chineze. Varful Cho Oyu (8000 metri altitudine) din muntii Hymalaia a fost prima e
Doi alpinisti romani intorsi dintr-o expeditie in Tibet descriu ororile vazute, ei sustinand ca tibetanii erau vanati si omorati ca sobolanii de catre trupele militare chineze. Varful Cho Oyu (8000 metri altitudine) din muntii Hymalaia a fost prima experienta pentru cei doi alpinisti romani Alexandru Gavan si Sergiu Matei - o experienta pe care, spun ei, nu o vor uita vreodata si nu pentru escaladare in sine, cat pentru macelul la care au asistat, informeaza site-ul www.phayul.com, citat de Mediafax.
Cei doi si-au inceput expeditia in 2 octombrie fara rezerve suficiente de oxigen si au fost surprinsi sa constate ca insotitorii lor foloseau oxigen imbuteliat in sticle.
Recent intorsi in Kathmandu, cei doi si-au prezentat marturiile legate de intamplarile la care au fost martori la Nangpa La. "Cho Oyu omoara visele", spune Alex Gavan. "Cand eram pe munte urmandu-mi visul, alti 80 de tibetani care ne insoteau si care traversau Nangpa La din Nepal spre Dharamsala in India, pentru a-l vedea pe Dalai Lama si a se refugia acolo, faceau acelasi lucru. Dar nu toti au reusit sa-si vada visul cu ochii. Erau barbati, femei si copii ce nu erau nici macar imbracati corespunzator pentru o astfel de calatorie pe munte. Dupa ce au fost vanati de trupele militare chineze, opt dintre ei au fost ucisi. I-au ingropat in zapada, dupa ce i-au impuscat in fata noastra, a celor prezenti", sustine Gavan.
"Vanatoarea de tibetani"
China, tara ce va gazdui Jocurile Olimpice din 2008 isi macelareste populatia, arata site-ul www.phayul.com. Tibetul este o tara aflata sub ocupatia comunista, iar tibetanii incep sa-si piarda incet, incet din identitate si tocmai asta vor chinezii. Tibetanii sunt tratati ca o subspecie a rasei umane in propria tara de catre militarii chinezi. Daca vrea cineva sa vorbeasca deschis sau sa afiseze portretul lui Dalai Lama este bagat la inchisoare. Operatorul de la postul roman Pro TV, Sergiu Matei - insotitorul lui Gavan - a riscat si l-a ajutat pe unul dintre acesti refugiati tibetani sa scape de urmaritorii chinezi si implicit de moarte. "Am fost martor la vanatoarea de tibetani", a precizat Matei. "Eram in cort cand am auzit focuri de arma. Impuscau tibetanii ca pe sobolani, caini sau iepuri de parca se deschisese sezonul de vanatoare.... Erau optzeci de tibetani ce traversau Nang Pa La spre Nepal si de acolo spre India pentru a-l vedea pe Dalai Lama. Acest lucru e la fel de normal pentru ei cum este pentru crestini sa mearga de Craciun la Vatican pentru a-l vedea pe Papa. Intre cei opt morti erau si doi adolescenti. Alti douazeci au fost luati si bagati la inchisoare, intre ei numarandu-se sapte copii", spune Matei.
Drama refugiatilor
Corpurile celor opt tibetani nici macar nu au fost trimise acasa familiilor acestora, ci au fost ingropate in gheata. Si toata aceasta drama s-a petrecut in fata alpinistilor si nu numai, ca si cand nici nu erau prezenti. In dupa-amiaza aceleiasi zile, baiatul care le facea de mancare i-a anuntat ca un refugiat s-a ascuns in toaleta. "M-am grabit sa-l vad si intr-adevar se ascunsese acolo. I-am dus niste mancare si i-am spus sa ramana acolo pentru ca era in siguranta. Nu cred ca a inteles vreun cuvant, dar a facut ce i-am spus. Dupa cateva ore l-am dus in cortul nostru si i-am dat niste haine. Nu stiu de ce pe moment nu m-am gandit sa filmez totul, dar atunci nu mi s-a parut relevant. Nu ma puteam gandi decat la omul asta traversand in siguranta Nang Pa La fara sa devina tinta militarilor chinezi. I-am spus sa plece cat mai repede pentru ca nici in tabara noastra nu mai era in siguranta si i-am aratat cel mai scurt drum pe care s-o ia, astfel incat sa ajunga in cel mai scurt timp intr-un loc sigur", a mai spus Matei. Aproximativ doua-trei mii de tibetani fac anual aceasta calatorie periculoasa pentru a ajunge in India, fie pentru a cauta refugiu, fie pentru a scapa de teroarea la care sunt supusi. O treime sunt copii trimisi la studiu in scolile tibetane de pe teritoriul Indiei, iar altii sunt calugari ce aleg calea exilului din cauza restrictiilor impuse manastirilor. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.