La trecerea a 620 de ani de cand Mircea cel Batran a urcat pe tronul Tarii Romanesti, deputatul PNL de Valcea, Emilian Valentin Francu, propune canonizarea voievodului roman. Intre motivele invocate de deputat se gasesc vocatia de mare ctitor de
La trecerea a 620 de ani de cand Mircea cel Batran a urcat pe tronul Tarii Romanesti, deputatul PNL de Valcea, Emilian Valentin Francu, propune canonizarea voievodului roman.

Intre motivele invocate de deputat se gasesc vocatia de mare ctitor de biserici si manastiri a marelui domnitor, intre care cea mai de seama este Cozia, rolul sau important in apararea ortodoxiei si incercarea de unificare a Bisericii crestine prin trimiterea unei delegatii importante la Conciliul Ecumenic de la Constanta (Elevetia), din 1417. Valentin Francu este de parere ca batalia de la Rovine, din 1394, elogiata de Eminescu in Scrisoarea a III-a, in care Mircea a invins oastea lui Baiazid, de 40 de ori mai numeroasa decat a sa, a fost ""o minune dumnezeiasca, de felul celor pe care biserica le pune in evidenta intotdeauna cand trece pe cineva in randul sfintilor"".
PROCEDURI. Biserica Ortodoxa Romana a luat act de aceasta propunere. Parintele Consilier Patriarhal Constantin Stoica a declarat ca nu ar fi exclus ca in viitor Mircea cel Batran sa fie canonizat, tinandu-se cont de faptele sale, care atesta credinta in Dumnezeu si marele sau merit in apararea ortodoxiei. ""Propunerea trebuie facuta si din partea ierarhilor de la Valcea, apoi exista o comisie care analizeaza toate dosarele propuse si, daca se constata ca toate conditiile de canonizare sunt intrunite, se va proceda in consecinta"", a spus preotul Constantin Stoica. Pe lista viitoarelor canonizari se afla domnitorul Neagoe Basarab, precum si Horia si Closca, stiut fiind ca avem deja doi domnitori intre sfinti: Stefan cel Mare si Constantin Brancoveanu. Se mai vehiculeaza ca ar putea fi trecuti in randul sfintilor parintele Ilarion Argatu si parintele Ilie Lacatusu. (Daniela Sontica)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.