Pensionarii vor avea de anul viitor pensii mai mari, dupa cum a anuntat ieri ministrul Muncii, Gheorghe Barbu (foto), conform bugetului pentru anul 2007. Astfel, pensia medie va creste de la 318 RON, cat va fi in ultima luna a acestui an, la 374 RON de la 1 ianuarie.

""Cand vorbim de aceste cresteri, vorbim de cresterile din sistemul public, nu de cresterile pensiilor agricultorilor. Ele vor creste in acelasi mod, valoarea punctului de pensie va fi acelasi, dar ele se achita separat din bugetul de stat"", a precizat Gheorghe Barbu. Sumele pentru plata pensiilor in 2007 vor fi de 21,2 miliarde RON, adica 5,96% din PIB-ul Romaniei. Ministrul a mai spus ca valoarea punctului de pensie se va majora cu 16,7% in aceste conditii, iar pensia medie va creste cu 17,6%. De asemenea, Gheorghe Barbu i-a incurajat pe pensionari ca exista prevederi in acest buget potrivit carora, in anul 2007, valoarea medie a pensiei ar putea ajunge la 406 RON. O alta prevedere se refera la fondurile prevazute a fi finantate pentru programe de ocupare, suma totala alocata urmeaza sa fie de 471,4 milioane de lei, de aproximativ trei ori mai mult fata de anul acesta. Salariul minim garantat va fi anul viitor de 390 de lei.
COPII. De la 1 ianuarie 2007, si alocatia pentru minorii de pana la doi ani se va majora la 200 RON. ""Bugetul pe 2007 alocat ministerului este cu 32%. Principalele directii in care se vor duce resursele financiare vor fi indemnizatiile si stimulentele pentru cresterea copilului, prevazute in buget cu 1,2 miliarde RON si de care vor beneficia aproximativ 200.000 de familii, iar circa 10.000 de familii vor beneficia de stimulente daca isi reiau activitatea"", a adaugat Gheorghe Barbu. Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, a prezentat ieri bugetul asigurarilor sociale si cel de stat alocat institutiei pe care o conduce. (Eugenia Mihalcea)