Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de aproape 33.590 miliarde lei vechi pentru Termoelectrica (aproape un miliard de euro). "Sprijinul din partea statului, autorizat conform criteriilor prevazute de legislatia in vigoare i
Consiliul Concurentei a autorizat un ajutor de stat in valoare de aproape 33.590 miliarde lei vechi pentru Termoelectrica (aproape un miliard de euro). "Sprijinul din partea statului, autorizat conform criteriilor prevazute de legislatia in vigoare in domeniul ajutorului de stat, este destinat realizarii in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general", se arata intr-un comunicat al Consiliului Concurentei (CC). Initial, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a prezentat Consiliului notificarea unui ajutor de stat pentru Termoelectrica in valoare de aproape 36.877 miliarde lei vechi. "Consiliul Concurentei a evaluat ca nivelul ajutorului de stat necesar compensarii costurilor aferente serviciilor publice de producere si furnizare a energiei termice si, respectiv, de producere si furnizare a energiei electrice se ridica la 33.589,996 miliarde lei. MEC a actualizat in mod corespunzator notificarea ajutoului de stat", se mai arata in comunicatul Consiliului Concurentei.
De fapt, CC a aprobat acest ajutor de stat pentru ca termocentralele care s-au aflat, de-a lungul timpului, in componenta Termoelectrica, au livrat, in special catre populatie, energie termica, dar si electrica, la preturi stabilite de autoritati, care, insa, nu acopereau costurile. La energia termica nu exista angajament cu Uniunea Europeana pentru acoperirea costurilor de productie. In schimb, incepand cu anul 2004, o data cu inchiderea Capitolului 14 Energia, la producerea curentului electric trebuiau acoperite prin pret toate costurile, ceea ce nu s-a intamplat. De aici diferenta de 3287 miliarde de lei vechi intre cererea MEC si ajutorul aprobat de Consiliu.
Reamintim, in Raportul de tara, Comisia Europeana critica faptul ca Guvernul de la Bucuresti a reluat practica anularii marilor datorii catre buget, prin decizia de a sterge debitele unui mare furnizor de energie (n.r.-Termoelectrica), fara a prezenta un plan de restructurare convingator. De remarcat, ajutorul de stat aprobat de Consiliul Concurentei nu este pentru restructurare, ci este destinat realizarii in conditii de siguranta si continuitate a serviciilor de interes economic general.
Urmeaza restructurarea
Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat ca "o data cu decizia Consiliului Concurentei, se deschide calea reorganizarii Termoelectrica". Reamintim, ministrul a afirmat, in luna august, ca Termoelectrica va intra in faliment in cazul in care nu ii vor fi sterse datoriile. Tot atunci spunea, insa, si ca sustine in continuare proiectul de restructurare a sistemului energetic prin fuziunea prin absorbtie a ceea ce mai ramane din Termoelectrica, in Hidroelectrica. O varianta de restructurare a sectorului energetic se refera la transferarea mai multor termocentrale catre autoritatile locale. Pentru alte termocentrale exista investitori interesati in privatizarea acestora, in timp ce la Hidroelectrica vor fi transferate acele unitati pentru care nu sunt gasiti investitori si care vor constitui o rezerva de capacitate pentru Hidroelectrica.
Termoelectrica a fost infiintata in anul 2000, inca de la infiintare preluand datorii ale fostei Conel, pentru ca, in prezent, acestea sa ajunga la circa 1,2 miliarde de euro, din care aproximativ un miliard de euro reprezinta obligatii fata de stat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.