Viitorul Statut al PSD ar urma sa confere puteri sporite viitorului presedinte al partidului si ar deschide calea unor conflicte intre liderii social-democrati. Proiectul de statut cuprinde propunerea de prelungire a mandatului de sef al PSD de la do
Viitorul Statut al PSD ar urma sa confere puteri sporite viitorului presedinte al partidului si ar deschide calea unor conflicte intre liderii social-democrati. Proiectul de statut cuprinde propunerea de prelungire a mandatului de sef al PSD de la doi ani (cat este in prezent) la patru ani, lucru dorit cu ardoare de Mircea Geoana si eliminarea functiei de presedinte executiv detinuta in trecut de Adrian Nastase. Renuntarea la acest post va genera insa tensiuni intre pesedisti, un exemplu in acest sens fiind organizatia PSD Bucuresti unde presedinte executiv este Marian Vanghelie. In consecinta, primarul de la cinci va aspira la sefia filialei si va intra intr-o competitie cu Sorin Oprescu daca acesta nu-si va gasi un loc in conducerea centrala.
Situatia este insa similara in toate organizatiile unde exista postul de presedinte executiv. O alta modificare esentiala tine de structura de conducere. Mai exact, proiectul de statut prevede reducerea numarului de vicepresedinti de la 11 (cat sunt in prezent) la opt.
Viitorii vicepresedinti ar trebui sa reprezinte cele sapte regiuni istorice ale tarii, carora li se va adauga un vicepresedinte reprezentant al organizatiei partidului din Bucuresti. O alta varianta agreata de Mircea Geoana spune ca vicepresedintii nu vor mai fi alesi de Congres, ca pana acum, ci de Consiliul National.
Presedintele ales va veni cu propria echipa de conducere (dupa modelul adoptat in PNL de Calin Popescu Tariceanu).
Hrebenciuc, vizat
Proiectul de statut mai stabileste si desfiintarea cumulului de functii. Un lider nu ar mai putea detine decat o functie in partid si una in administratia centrala sau locala. Potrivit NewsIn, propunerea ii apartine sefului partidului, Mircea Geoana, si ea l-ar putea afecta, de exemplu, pe Viorel Hrebenciuc. Acesta detine doua functii in partid, cea de sef al PSD-Bacau si de lider al deputatilor social-democrati, si o functie in Parlament, cea de presedintele al Comisiei Parlamentului Romaniei pentru Integrare Europeana. In situatia lui Viorel Hrebenciuc se afla mai multi lideri centrali si locali ai partidului. Pe de alta parte, controlul pe conceperea listelor electorale va reveni filialelor in proportie de doua treimi, Centrul avand dreptul de a interveni pe liste doar in proportie de o treime. Unii lideri ai PSD precum Mircea Geoana si reprezentantii "grupului de la Cluj" ar dori ca noul Statut sa fie stipulat, in viitorul Statut, o modalitate mai rapida de excludere din partid a celor care "prin comportamentul lor, aduc prejudicii partidului", respectiv sunt, o data, avertizati, iar in momentul recidivei pot fi exclusi din partid. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.