Cosmin Manolescu, Fundatia Proiect DCM e unul dintre operatorii culturali care au obtinut finantare pentru mai multe proiecte la Sibiu, in 2007. Cate, cum, despre ce e vorba?
La Sibiu, Fundatia DCM va realiza, practic, trei proiecte. Primul est
Cosmin Manolescu, Fundatia Proiect DCM e unul dintre operatorii culturali care au obtinut finantare pentru mai multe proiecte la Sibiu, in 2007. Cate, cum, despre ce e vorba?
La Sibiu, Fundatia DCM va realiza, practic, trei proiecte. Primul este "Sibiu Dans 2007", un festival international de dans contemporan care va avea loc intre 17 si 31 august. Al doilea este un proiect de colaborare intre mine si Bernard Baumgarten, se numeste "Danse.Entre.Deux" si e o productie romano-luxemburgheza. Baumgarten va face o piesa cu doi dansatori romani, Adrian Stoian si Mihaela Dancs (a avut recent o auditie la Centrul National al Dansului), iar eu voi face un spectacol cu doi dansatori din Luxemburg. Ambele piese vor fi prezentate in premiera in cadrul Festivalului de Dans de la Luxemburg, in iunie 2007, urmand ca in Romania sa fie prezentate in inchiderea "Sibiu Dans 2007.
Cel de-al treilea proiect se numeste "Dans_acces" si e un program de dezvoltare a publicului sibian, care se va intinde pe durata intregului an. Intr-o prima etapa, mai multi coregrafi vor face o serie de cursuri si ateliere de dans contemporan, in etapa a doua vom selecta patru-cinci dansatori amatori si vom face cu ei un spectacol pe care-l vom prezenta la Sibiu, la Bucuresti si intr-un mic turneu in tara.
V-ati gandit deja care vor fi piesele invitate in festival?
Sunt in tratative cu cateva companii de dans. Ceea ce e interesant e ca festivalul are o formula neconventionala, se desfasoara in spatii neconventionale: in aer liber, pe o scena pe care vrem s-o instalam in curtea Muzeului Bruckenthal, la piscina Olimpia, in interiorul cetatii fortificate de la Cisnadioara, vrem sa facem si un cinematograf in aer liber, pe zidurile cetatii din Sibiu. Vrem sa iesim din sala de spectacole si sa mergem mai mult catre oras, catre public. Dar e destul de devreme sa avem deja o agenda, mai ales luand in considerare ca, oficial, festivalul nu a primit nici o finantare din partea Ministerului Culturii.
Exista, totusi, niste date clare. Fundatia are un proiect, in afara celor pentru Sibiu, numit "The Migrant Body", o colaborare internationala intre cinci tari (Italia, Olanda, Estonia, Marea Britanie si Romania), si, cu siguranta, la mijlocul festivalului va fi programat acest spectacol. Vom face si un "call for projects" pentru piese realizate de coregrafi romani si straini, care sa poata fi prezentate in aer liber sau spatii neconventionale, si sigur ca suntem in discutii cu partenerii festivalului, Centrul Cultural Ceh, Goethe Institut...
Stiu ca Fundatia DCM a avut, in ultima vreme, mari probleme cu finantarile in programul "Sibiu Capitala Culturala Europeana".
Da, sunt probleme, in principal legate de intarzierea programului, de cum se deruleaza el. Festivalul a fost selectat in prima faza a proiectului, in 2005, si de atunci nu s-a mai intamplat, practic, nimic. O alta problema e legata de legislatia actuala: existenta, in continuare, a acelei garantii bancare care-ti permite deblocarea unui avans. In ianuarie 2007 intram in Uniunea Europeana si nicaieri in UE un operator cultural nu e obligat sa depuna o astfel de garantie pentru o finantare publica (in conditiile in care institutiile publice de la noi nu sunt obligate nici acum s-o faca). O problema e si modul in care poti sa folosesti acesti bani; de exemplu, diurna oficiala e de 3 euro (11 RON), in conditiile in care, dupa ianuarie 2007, vom fi obligati sa dam diurne europene. Solutia care mi-a fost propusa, una de avarie, nu e nici tocmai legala, nici eficienta economic: se include diurna in onorariu. Ceea ce inseamna ca bugetul total al festivalului se diminueaza cu intre 10 si 16%, cat reprezinta impozitul pentru drepturi de autor.
Sigur ca sunt probleme si cu sumele aprobate pentru fiecare proiect; am aflat recent ca sumele propuse de mine pentru cele doua proiecte de la Sibiu au suferit amendari serioase - reduceri de o treime, in cazul festivalului, si de 50% in cazul "Dans_acces". O alta anomalie e ca, avand o finantare din partea ministerului, nu mai pot, conform Legii 350, nu mai pot aplica la nici un alt finantator public. Din Romania, practic, nu mai pot obtine bani publici. In cazul AFCN-ului, era chiar o situatie aberanta, pentru ca e un fond mixt, in care nu intra doar bani de la minister. Pana la urma, se pare ca ei au inteles, iar in urma discutiilor de asta-vara au renuntat si la garantia de buna executie. Dar garantia a disparut numai de la AFCN, in programul pentru Sibiu a ramas. Ce sa-i faci, reforma merge greu...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.