Avocatul poporului, Ioan Muraru, a precizat, ieri, ca "uneori, dar suparator" se incalca prevederile constitutionale de cate Parlament si Guvern prin actele normative pe care le adopta, subliniind ca legea fundamentala tebuie citita pentru ca reprezi
Avocatul poporului, Ioan Muraru, a precizat, ieri, ca "uneori, dar suparator" se incalca prevederile constitutionale de cate Parlament si Guvern prin actele normative pe care le adopta, subliniind ca legea fundamentala tebuie citita pentru ca reprezinta "contractul social si politic". "Ca juristi avem obligatia sa citim Constitutia si s-o interpretam corect", a spus Ioan Muraru, in cadrul unei conferinte referitoare la puterea judecatoreasca si statul de drept democratic, desfasurata la Cercul Militar.
Potrivit Mediafax, profesorul Ioan Muraru a mentionat in discusul sau ca puterea judecatoreasca cuprinde numai instantele judecatoresti. Muraru a explicat ca autoritatea judecatoreasca cuprinde trei segmente: puterea judecatoreasca, Ministerul Public si Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). "Aceste trei parti sunt distincte, inconfundabile ca organizare, competenta, principii si acte, potrivit Constitutiei. Din punctul meu de vedere, unele neimpliniri in sistemul justitiei sunt cauzate de nerespectarea intocmai a acestor delimitari constitutionale", a declarat avocatul poporului Ioan Muraru, fost judecator al Curtii Constitutionale. "Uneori, dar suparator, se incalca prevederile constitutionale. Asemenea incalcari provin din partea Parlamentului prin unele legi pe care le adopta, provin din partea Guvernului prin anumite hotarari si ordonante pe care le adopta. Asemenea incalcari sunt observate prin actele unor autoritati publice", a afirmat profesorul Muraru, aratand ca orice Constitutie "este contractul social si politic". Acest contract dupa ce a fost stabilit, trebuie respectat, a sustinut Muraru. "Atunci cand guvernanti considera ca anumite prevederi nu mai corespund, acestea trebuie revizuite. Atat timp cat Constitutia este in vigoare nimeni nu poate s-o incalce", a mai spus Ioan Muraru. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.