In 1996 a fost numit Episcop al Caransebesului. De anul trecut, din noiembrie, este Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Astazi, Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza implineste 59 de ani. ""Dorim sa tinem pasul cu tehnica""

In 1996 a fost numit Episcop al Caransebesului. De anul trecut, din noiembrie, este Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Astazi, Inalt Preasfintitul Laurentiu Streza implineste 59 de ani.

""Dorim sa tinem pasul cu tehnica""

""Primul lucru pe care l-am facut cand am fost ales mitropolit a fost
sa-i dau multumire lui Dumnezeu cu foarte multa emotie si cu multa responsabilitate. Eu stiu ca nu sunt vrednic, pentru ca nimeni nu este vrednic in lumea aceasta, mai ales ca inaintea mea au fost niste personalitati care s-au impus, au trasat drumul bisericii mai tarziu. Toate s-au realizat intr-o ceremonie, intr-un cadru liturgic deosebit. Au fost aproape toti episcopii din Sfantul Sinod, a fost Preafericitul Patriarh al tarii noastre. A doua zi am vrut sa-mi cunosc colaboratorii, sa-mi cunosc ucenicii. Am incercat intai de toate sa cunosc eparhia. Printre realizarile acestor 10 luni se numara si cele doua protopopiate pe care le-am infiintat. Am deja zece protopopiate pe care vreau sa le vizitez foarte frecvent, sa ma intalnesc cu preotii mei, sa le cunosc problemele, ca sa-i putem sprijini. Au fost si lucruri la care nu m-am asteptat, dar peste acelea am trecut foarte repede. Am un avantaj. Eu am plecat din Sibiu acum noua ani. Am revenit in Sibiu, unde functionez de 30 de ani in cadrul Facultatii de Teologie, si in tot acest timp au fost 30 de promotii de preoti, pe care acum ii intalnesc la parohiile lor si, evident, relatia dintre mitropolit si preot se transforma intr-o relatie parinte-ucenic.
In anul ce vine, si Biserica se pregateste pentru evenimentele ce se vor desfasura la Sibiu, cand acesta va deveni capitala culturala a Europei. Avem mai multe programe religioase, spirituale, dar cel mai important lucru, care va fi si o incununare a tuturor succeselor noastre, este a treia Adunare Ecumenica a Bisericilor Europene, care va avea loc intre 5 si 9 septembrie 2007. Ne pregatim pentru aceasta manifestare. Vom avea 2.500 de oaspeti, de delegati din toate bisericile Europei. Sper sa le putem oferi cazare si o ambianta potrivita si un teren bun de desfasurare a tuturor manifestarilor.

Credinciosii nostri sunt cetatenii acestei tari si sunt supusi evolutiilor. Biserica, in acelasi timp, are si o activitate administrativa, nu numai spirituala. Nu poti sa spui astazi ca nu ai computer sau internet. Dorim sa tinem pasul cu tehnica, mai ales sa ne folosim de ea, astfel incat partea administrativa sa ne fie usoara de indeplinit pentru ca ea face parte din viata noastra.

Imi doresc sa-mi ajute Dumnezeu sa pot sa-i multumesc pe toti. Adica sa fiu impacat ca nu am refuzat pe nimeni cand cineva mi-a facut o solicitare, ca nu am pierdut nici unul din turma pe care o am incredintata de la Dumnezeu si, in acelasi timp, ca pot sa sper ca Dumnezeu ma va rasplati prin mantuire, cu rasplata pe care nu mai El o poate trimite la sfarsitul vietii noastre.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.