Jurnalista rusa Anna Politkovskaia, devenita celebra pentru ca a mediatizat intr-un mod foarte critic razboiul din Cecenia, a fost asasinata, corpul sau neinsufletit fiind gasit sambata la Moscova, au anuntat agentiile ruse de presa care citeaza poli
Jurnalista rusa Anna Politkovskaia, devenita celebra pentru ca a mediatizat intr-un mod foarte critic razboiul din Cecenia, a fost asasinata, corpul sau neinsufletit fiind gasit sambata la Moscova, au anuntat agentiile ruse de presa care citeaza politia si ziarul la care lucra, Novaia Gazeta, transmite Rompres. Potrivit declaratiilor unui ofiter de politie, corpul neinsufletit al Annei a fost gasit intr-un lift dintr-un bloc de locuinte. In lift a fost gasit si un pistol cu patru gloante, afirma oficiali ai politiei citati de Interfax. Dmitri Muratov, redactor-sef la Novaia Gazeta, a declarat ca jurnalista a fost impuscata in apartamentul ei. Politkovskaia, in varsta 48 de ani, care se numara printre cei mai respectati jurnalisti rusi, a scris o carte critica despre presedintele rus, Vladimir Putin, si despre campania lui in Cecenia, aducand dovezi despre abuzurile in masa comise de trupele guvernamentale impotriva civililor.
In 2004, Anna s-a imbolnavit grav, prezentand simptome de otravire dupa ce bause ceai in timpul unui zbor de la Moscova spre sudul Rusiei in plina criza a ostaticilor la scoala din Beslan. In acea vreme, colegii ei banuiau ca a fost vorba de un atentat la viata jurnalistei. Recompensata cu numeroase premii in strainatate, indeosebi pentru ca a acoperit in mod foarte critic razboiul din Cecenia, jurnalista a publicat mai multe carti, printre care "Calatorie in infern. Jurnalul Ceceniei", care a avut un larg ecou la aparitia sa in 2000 in Franta.
Mai multe sute de persoane au manifestat duminica la Moscova, impotriva campaniei autoritatilor care ii vizeaza pe cetatenii georgieni stabiliti in Rusia si pentru a-si exprima indignarea fata de asasinarea, sambata, a ziaristei ruse Anna Politkovskaia. "Nu fascismului de stat", "Persecutarea georgienilor este o rusine pentru Rusia", "Kremlinul alimenteaza conflictul cu poporul georgian", se putea citi pe pancartele participantilor. Multe persoane reunite la indemnul organizatiilor de aparare a drepturilor omului in centrul Moscovei purtau o stea galbena la rever, pe care era scris: "Sunt georgian".
Regrete internationale
Multi dintre manifestanti s-au reunit in memoria ziaristei Anna Politkovskaia, ucisa cu focuri de arma in imobilul in care locuia. Moartea acesteia a trezit un val de reactii de indignare si emotie, duminica, in lumea intreaga si in randurile opiniei publice din Rusia.
De la Statele Unite la Consiliul Europei, numerosi responsabili politici occidentali s-au alaturat jurnalistilor si aparatorilor drepturilor omului, condamnand asasinatul, transmite Mediafax.
Politkovskaia "era un ziarist de investigatii neobosit", care lucra "sub presiunea constanta a amenintarilor cu moartea", a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Sean McCormack. "Pierdem o voce puternica, dintre cele care sunt necesare in orice democratie autentica", a afirmat la randul sau secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, in conditiile in care Rusia prezideaza, in acest moment, organizatia.
Presedintele cecen prorus, Alu Alhanov, a transmis ca regreta sincer moartea ziaristei, apreciind ca vinovatii trebuie pedepsiti. Subliniind faptul ca nu impartasea abordarea evenimentelor din Cecenia a lui Politkovskaia, el a afirmat insa ca "jurnalistii nu trebuie ucisi". Pentru organizatia de aparare a drepturilor omului Amnesty International, ca si pentru numerosi observatori din Rusia, Politkovskaia "a fost vizata din cauza activitatii sale de ziarist de investigatii, care dezvaluia incalcarea drepturilor omului in Cecenia si in alte regiuni din Rusia". (D.E.)
Jurnalist ucrainean omorat
Jurnalistul ucrainean Evghen Opanasiuk, 25 de ani, redactor al televiziunii private ucrainene Kanal 5 a fost ucis cu sapte lovituri de cutit, dintre care una i-a atins inima. Asasinatul a fost comis saptamana trecuta, joi, la sediul Academiei de Studii Economice din Kiev, precizeaza Rompres. Kanal 5, postul care a transmis in direct evenimentele "Revolutiei portocalii" din 2004, a refuzat sa comenteze o eventuala legatura intre uciderea jurnalistului si activitatea sa profesionala. Post privat fondat si detinut de Petro Porosenko, un om de afaceri apropiat lui Viktor Iuscenko, Kanal 5 a jucat un rol cheie in venirea la putere a actualului presedinte, fiind singura televiziune care a transmis in direct miscarea de contestare pouplara dupa alegerea considerata frauduloasa a pro-rusului Viktor Ianukovici. Scrutinul a fost anulat sub presiunea strazii si a Occidentuluil Viktor Iuscenko castigand presedintia de la Kiev in cadrul unui nou scrutin. Dupa comunicarea informatiei in legatura cu asasinarea lui Opanasiuk. Presedintele Viktor Iuscenko i-a convocat de urgenta pe procurorul general Oleksandr Medvedko, pe ministrul de Interne Iuri Lutsenko si pe seful serviciior speciale Igor Drijtceanov. Conform unor surse ale politiei ucrainene, ucigasul lui Opanasiuk a fost identificat, dar nu a putut fi arestat, deocamdata. Trebuie reamintit, insa, ca uciderea, prin decapitare in anul 2000, a jurnalistului de opozitie Gheorghi Gongadze, care a declansat proteste dure la adresa fostului regim al lui Leonid Kucima, acuzat de comandarea asasinatului, nu a fost nici pana in prezent elucidata. (D.E.)
Putin promite ancheta obiectiva
Presedintele rus Vladimir Putin i-a promis ieri omologului sau american George W Bush ca vor fi intreprinse "toate eforturile necesare" pentru efectuarea unei anchete "obiective" in cazul asasinarii jurnalistei ruse Anna Politkovskaia, transmite Rompres. "Vladimir Putin a subliniat ca fortele de ordine ruse vor face toate eforturile necesare pentru o ancheta obiectiva asupra mortii tragice a jurnalistei Anna Politkovskaia", a declarat presedintele Putin, potrivit unui comunicat al Kremlinului citat de Interfax. Liderul de la Casa Alba a facut apel la guvernul rus sa realizeze o ancheta ''energica si meticuloasa'' in cazul jurnalistei ruse pentru a-i aduce in fata Justitiei pe cei vinovati de moartea sa. "Ca numerosi rusi, americanii au fost socati si intristati de moartea cruda a Annei Politkovskaia, ziarista curajoasa, ale carei anchete erau apreciate atat in Rusia cat si in SUA'', a afirmat presedintele Bush, potrivit unui comunicat al serviciului sau de presa, citat de RIA Novosti. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.