Pericolul poluarii cu hidrocarburi pe Dunare a fost indepartat, pe apa nemaiexistand nici macar irizatii de petrol, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Sulfina Barbu, ministrul Mediului. "Putem spune ca pericolul a fost eliminat in totalita
Pericolul poluarii cu hidrocarburi pe Dunare a fost indepartat, pe apa nemaiexistand nici macar irizatii de petrol, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, Sulfina Barbu, ministrul Mediului. "Putem spune ca pericolul a fost eliminat in totalitate, analizele biologice de pe ambele maluri ale Dunarii aratand ca nu exista nici un fel de pericol atat pentru pesti cat si pentru populatia riverana", a spus Sulfina Barbu.
Pana in prezent, valorile provizorii pentru estomparea poluarii cu produs petrolier se ridica la 988.000 de lei, la care se vor adauga cheltuielile Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, pentru ambarcatiunile folosite pe Dunare, pentru depoluare. Au fost utilizate 15,5 tone de material absorbant si 1,6 km liniari baraje pentru depoluare. La aceste materiale se adauga ajutoarele acordate sambata Bulgariei, adica 5,6 tone material absorbant si 200 metri liniari baraje de depoluare. Procedurile de predare a ajutorului au fost destul de mult ingreunate de bulgari, care nu au avut toate documentele pregatite si au insistat sa verifice daca transportul nu contine produse periculoase, desi ei le cerusera si, oricum, erau produse naturale (n.r. - realizate din turba). Oficialii sarbi au cerut partii romane efectuarea unor teste, inclusiv in zona Portilor de Fier 1 si a Portilor de Fier 2. "S-au lamurit si ei ca poluarea nu este de la noi", a declarat Madalin Mihailovici, directorul general al Administratiei Nationale Apele Romane. Prin Conventia pentru Protectia Fluviului Dunarea, ratificata si de Serbia, Romania si Bulgaria vor cere luarea unor masuri suplimentare de protectie a apelor fluviului. Ministrul Barbu a precizat ca a solicitat intalniri cu omologii din Ungaria si Serbia pentru a discuta situatia creata pe Dunare si masurile ce se impun pentru viitor. Romanii asteapta un raspuns din partea oficialitatilor sarbe, iar cu ministrul bulgar al Mediului va fi o intalnire in aceasta saptamana.
La inceputul saptamanii trecute, pe Dunare a fost semnalata o poluare si produse petroliere, pata intinzandu-se pe 50 km lungime si, uneori, pe 600 metri latime. Sursa poluarii a fost identificata in Serbia, la instalatiile petroliere de la Prahovo. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.