Pe 4 noiembrie, intr-o sambata, incepe la Bucuresti cea de-a XVI-a editie a Festivalului National de Teatru (FNT), programat sa se incheie pe 15 noiembrie. Marina Constantinescu, pentru al doilea an consecutiv director artistic si selectioner unic al FNT, a gandit si in 2006 festivalul pornind de la creatia regizorala, structurandu-l in mai multe module: spectacole selectionate, premiere gazduite, spectacole invitate, independenti (modului "Indie": Independenta/ Noutate/ Diversitate/ Initiativa/ Experiment), "one-man/ one-woman show"-uri, dans, participari internationale, traduceri si traducatori, expozitii, conferinte si lansari de carte/ CD.
Festivalul va fi deschis de recenta premiera de la Nationalul bucurestean cu "Burghezul gentilom" dupa Moliere, in regia lui Petrica Ionescu, cel mai ambitios (nu si reusit) proiect al TNB in aceasta stagiune, a doua sub conducerea lui Ion Caramitru. Un alt spectacol al Nationalului, "Neintelegerea" de Camus, in regia lui Felix Alexa, va fi prezentat in modulul "premiere gazduite" (montarea se joaca la Sala Amfiteatru de la sfarsitul lui septembrie). Ca si anul trecut, cei mai multi dintre regizorii consacrati au in festival doua montari: "Asteptandu-l pe Godot", de la Sfantu Gheorghe (5 noiembrie), nominalizat la Premiul Uniter pentru cel mai bun spectacol din 2005, si "Discipolii" (6 noiembrie) de la Cluj, ale lui Tompa Gabor, "joi. megaJoy" (13 noiembrie) de la Odeon, si "Plastilina" (7 noiembrie) de la Ploiesti, regia Radu Afrim, o alta "Plastilina" (11 noiembrie), facuta la Sibiu de Vlad Massaci, selectat si cu "Billy Schiopul" (7 noiembrie) de la Nottara, "Uitarea" de George Banu (10 noiembrie), de la Cluj, si "Martorii sau mica noastra stabilitate", de Tadeusz Rozewicz (12 noiembrie), de la Targoviste, in regia lui Mihai Maniutiu.
Alexa Visarion si Claudiu Goga vin, fiecare, cu propria versiune a "Livezii de visini" de Cehov (puse in scena la Craiova, respectiv Brasov; cea a lui Goga e programata pentru 6 noiembrie, cea a lui Alexa Visarion, pe 9 noiembrie).
Alexandru Dabija are trei spectacole in festival: "Aventurile lui Habarnam" (5 noiembrie), "Molly Sweeney" (10 noiembrie) si "Telefonu', omleta si televizoru'" (11 noiembrie), acesta din urma avand statut de premiera. "Cum gandeste Amy" al Catalinei Buzoianu va avea o reprezentatie pe 7 noiembrie, iar "Opera de trei parale", de Bertolt Brecht, regia Victor Ioan Frunza, pe 11 noiembrie. Radu Apostol vine cu "Autobahn", de Neil LaBute, de la Timisoara, tot pe 11 noiembrie, iar una din propunerile excelente ale festivalului este "Elizaveta Bam" de Daniil Harms, regia Alexandru Tocilescu. Horatiu Mihaiu e, de asemenea, selectionat cu "MaMaMagritte", o demonstratie de teatru de imagine (12 noiembrie), iar pe 13 si 14 noiembrie sunt programate "Vremea dragostei, vremea mortii", de Fritz Kater, regia Radu Alexandru Nica, de la Sibiu, si "Ce formidabila harababura", de Eugene Ionesco, regia Gelu Colceag, de la Comedie.
"Purificare" de Sarah Kane, spectacolul lui Andrei Serban de la Cluj, va veni in Bucuresti, pentru doua reprezentatii, pe 8 noiembrie.
Spectacolele internationale invitate in Festivalul National de Teatru sunt "La Légende du Grand Inquisiteur", spectacol de Patrice ChČreau, dupa un text de F.M. Dostoievski (5 noiembrie), "Ivanov", de A.P. Cehov, regia Tamás Ascher, Teatrul "Jószef Katona", Budapesta (8 noiembrie), "Cevengur", de Andrei Platonov, regia Lev Dodin, Maly Drama Theatre, Sankt Petersburg (14, 15 noiembrie), si un spectacol pus recent in scena de Ion Caramitru, "Macbett", de Eugene Ionesco, Teatrul National "Bitola", Macedonia (13 noiembrie).
Sectiunea dedicata teatrului independent cuprinde spectacole de factura diferita, de la experimentul multimedia "O statie" (text: Peca Stefan, regia: Carmen Vidu) la "Terorism", de Oleg si Vladimir Presniakov, regia Gianina Carbunariu (6 noiembrie), "7 zile din viata lui Simone Labrosse", de C. Fréchette, regia Dan Tudor (7 noiembrie), "Chat", de Stefan Caraman, regia Dan Vasile (8 noiembrie), "Orasul", de Evgheni Griskovet, regia Cristi Juncu (10 noiembrie) si minimalistele "Sta sa ploua", textul si regia Lia Bugnar (6 noiembrie), "No One", scenariul si regia Carmen Vioreanu (12 noiembrie), si "Tot ce se da" de Ioan Peter, regia m.chris.nedeea (13 noiembrie), un spectacol de licenta, "Fluturii sunt liberi", de Leonard Gershe, regia Diana Iliescu (9 noiembrie), introdus in repertoriul Teatrului Foarte Mic, si un muzical - "Jesus Christ Superstar", versuri Tim Rice, muzica Andrew Lloyd Weber, regia Adrian Pintea (11 noiembrie).
Modulul de dans cuprinde o "Seara cu tinerii coregrafi" (4 noiembrie), "Remote Edens", coregrafia Ioana Popovici (5 noiembrie), "High Stars in Amnesia Sky", coregrafia Mihai Mihalcea (7 noiembrie), "Bloody body", coregrafia Sergiu Anghel (8 noiembrie), "Solo On Line", cu Vava Stefanescu (9 noiembrie), "The Friends of Jack Kairo", de Simon Toal, "Flipside and Spacecraft & Resonance", regia si coregrafia Wolfgang Hoffman (10, 11 noiembrie), "Un Tango Mas!", coregrafia Razvan Mazilu (12 noiembrie), si "Timpuri paralele", coregrafia si regia Liliana Iorgulescu (13 noiembrie).
"One-man show"-urile festivalului sunt "Amalia respira adanc", de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu (5 noiembrie), "Profu'", de Jean Pierre Dopagne, cu Razvan Vasilescu (7, 8 noiembrie), "Milena", de Bernard Proust, regia Radu Dinulescu (11, 12 noiembrie), si "Momaia", adaptare de Nicolae Urs dupa "Despre efectul daunator al tutunului" de A.P. Cehov (13, 14 noiembrie).
FNT prezinta, printre evenimentele colaterale, vernisajul unei expozitii a scenografului Helmut Sturmer, conferinte sustinute de Monique Borie, George Banu, Jean Guy Lecat.
Vor fi lansate cartile "Victor Parhon, cronici teatrale", editie ingrijita de Ion Parhon, Fundatia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", "Actori romani la Comedia franceza", de Anca Costa-Foru, Fundatia "Camil Petrescu" - Revista "Teatrul azi", "Mihai Maniutiu dansand pe ruine" de Dan C. Mihailescu, Editura IDEA Deisgn & Print, "Cenzura in teatru. Documente. 1948-1989"; "Viata teatrala in si dupa comunism", editie coordonata de Liviu Malita, Editura Efes, Cluj, CD-ul "Valeriu Moisescu - Aventuri teatrale cu final imprevizibil".
Festivalul National de Teatru se va inchide pe 15 noiembrie cu recitalul lui Ion Caramitru si Johnny Raducanu, "Dialoguri si fantezii in Jazz", la Ateneul Roman.