Zilele acestea, la Husi. Un eveniment organizat de Asociatia Culturala ""Punct"", impreuna cu Primaria municipiului Husi si Casa de Cultura ""Alexandru Giugaru"". Un salon de grafica satirica ce s-a nascut spre finele anului 1989, la Husi, in or

Zilele acestea, la Husi. Un eveniment organizat de Asociatia Culturala ""Punct"", impreuna cu Primaria municipiului Husi si Casa de Cultura ""Alexandru Giugaru"".

Un salon de grafica satirica ce s-a nascut spre finele anului 1989, la Husi, in orasul dintre vii, din initiativa graficianului Cristian Marcu, sprijinit de doua personalitati ale locului, respectiv profesor Emilian Pascal si inginer Ioan Neamtu.

Coincidenta a facut ca in timp ce se desfasura prima editie a Salonului sa izbucneasca Revolutia. Din cauza dificultatilor financiare, dupa editia a V-a, ""Damigenius"" si-a inchis portile pentru cativa ani, redeschizandu-le in 1999, cu sprijinul unor personalitati din Husi.
Tema permanenta a Salonului este ""Vinul si amorul"". O tema ce permite dezlantuiri grafice. Culoare, ""ritm"", pasiunea gesturilor izvorata din licoare si certitudinea ca un simplu pahar poate avea multe si ascunse intelesuri. Ineditul acestei manifestari artistice consta in unicitatea sa, ""Damigenius"" fiind in prezent singurul Salon anual din lume care abordeaza tema mentionata. Mai exista un salon similar in Franta, la Jonzac, cu organizare bienala.

SUCCES. Pe simezele acestui Salon au expus de-a lungul timpului mari maestri ai graficii satirice contemporane, cum ar fi: Mihai Stanescu, Nell Cobar, Matty, Pim, Gazdaru si multi altii. Cea de-a XII-a editie, cea din aceasta toamna, a beneficiat de conditii deosebite de expunere, vernisajul avand loc in noua galerie de arta - ""Primart"", din incinta Primariei Husi. Salonul a avut, la inaugurare, un succes deosebit. S-a bucurat de vizita multor oameni de cultura dar si a noii generatii, receptiva la tot ceea ce e surprinzaor in materie de grafica. Expozitia va mai ramane deschisa pentru cateva zile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.