Sondajele de opinie sunt un corolar al democratiei. Ele permit alegatorilor de maine sa cunoasca optiunile prezente ale corpului electoral.
Mijloc doar de informare, sondajele pot servi si unor grupuri de interese, la influentarea electoratului
Sondajele de opinie sunt un corolar al democratiei. Ele permit alegatorilor de maine sa cunoasca optiunile prezente ale corpului electoral.
Mijloc doar de informare, sondajele pot servi si unor grupuri de interese, la influentarea electoratului.
De unde necesitatea unui corp de control si a unei legislatii adecvate. De ele se vorbeste de doi-trei ani, dar nu s-a facut nimic... Cu aceste rezerve, trecem la sondajul de opinie CURS din 18.09-2.10.2006, privind popularitatea unor oameni politici si a respectivelor partide.
Dupa cum era de asteptat, domnul Traian Basescu ramane - cu 67 la suta din repondenti avand despre domnia-sa o parere buna si foarte buna - omul politic cel mai popular, urmat de consilierul prezidential, domnul Theodor Stolojan, cu 55 la suta pareri pozitive si 34 la suta negative. Aceasta repartitie e similara cu cea de care beneficiaza presedintele Basescu; rauvoitorii vor sesiza, in consecinta, ca locul domnului Stolojan este deci mai curand in PD decat in PNL, avand pare-se aceiasi fani. Mult in urma domnului Stolojan se situeaza popularitatea premierului liberal, domnul Calin Popescu Tariceanu, chiar daca in usoara crestere; oricum, premierul Tariceanu este ceva mai popular decat presedintele PD, domnul Emil Boc, posibil concurent, chiar daca doar cu un procent (47 la suta fata de 46 la suta).
Mai popular decat premierul Tariceanu (tot cu un procent), este insa liderul PSD, domnul Mircea Geoana, in timp ce PSD a pierdut doua procente fata de luna iulie.
Alianta PNL-PD ar putea obtine - daca ar avea loc alegeri in momentul de fata - 45 la suta din optiuni, doua procente mai mult comparativ cu sondajul CURS din iulie; mai putin insa decat cele 55 la suta revenind presedintelui Basescu; popularitatea acestuia ramane factorul cheie in cazul unor alegeri apropiate. Simptomatic este, insa, ca 45 la suta din intervievati nu stiu cu cine ar vota sau declara ca nu s-ar prezenta la vot.
Nu avem date despre nivelul de cultura al repondentilor. Nu mai putin, un participant la forumul pe Internet si-a facut cunoscut "of"-ul: rezultatele acestor sondaje ar trebui insotite de "IQ"-ul - adica de coeficientul de inteligenta - al celor intervievati: anonimul comentator fusese socat probabil de cele 50 la suta optiuni pentru domnul Gigi Becali, pe punctul sa confiste zestrea de sufragii a domnului Vadim-Tudor...
In Roma antica, se intamplase insa ceva mult mai grav; imparatul Caligula isi facuse calul consul...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.