Ministerul Sanatatii (MS) va trimite fiecarui cetatean al Romaniei cate o scrisoare in care vor fi prezentati pasii care trebuie urmati in cadrul Programului National de evaluare a starii de sanatate a populatiei, a anuntat, ieri, la Targu Mures, min
Ministerul Sanatatii (MS) va trimite fiecarui cetatean al Romaniei cate o scrisoare in care vor fi prezentati pasii care trebuie urmati in cadrul Programului National de evaluare a starii de sanatate a populatiei, a anuntat, ieri, la Targu Mures, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. In scrisorile respective se va afla si cate un tichet securizat, pe care cetateanul, indiferent daca este asigurat sau nu, trebuie sa il prezinte medicului de familie. "Medicul de familie nu va putea deconta cheltuielile, decat in baza acestui tichet, care va contine numele si codul numeric personal al pacientului", a declarat Eugen Nicolaescu. Potrivit ministrului, scopul acestor scrisori este acela de a aduce toata populatia tarii fata in fata cu medicii de familie, care vor face trimiterile catre laboratoarele de specialitate, in functie de setul de analize prescris. Nicolaescu a aratat ca persoanele neasigurate se vor putea prezenta la medicul de familie pe care si-l aleg, unde va fi luat in evidenta. Acesta a mai aratat ca, in comunitatile in care exista persoane, care nu figureaza in evidente ca avand acte de identitate, se va recurge la mediatorii sanitari si la primari. "Ce se va face azi in Romania prin Programul National de Sanatate, nu s-a mai facut de 60 de ani. Prin acest program se va face o radiografie a starii de sanatate a populatiei, incepand din 1 noiembrie 2006, pana in 31 decembrie 2007", a aratat ministrul Sanatatii. Nicolaescu a subliniat ca toate costurile acestui program national, in valoare de 900 de milioane de lei vor fi suportate din bugetul MS, din taxa pe viciu, si ca analizele vor fi efectuate doar in laboratoarele publice ale spitalelor. Potrivit ministrului, programul are ca scop crearea unei imagini asupra necesitatilor medicale reale din Romania, iar rezultatele acestuia vor servi ca baza pentru alocarea fondurile in diverse programe medicale nationale. "Daca laboratorul nu respecta normele de acreditare, este pasibil de sanctiuni. La fel, cetatenii care nu intra in program sau nu respecta pasii prevazuti. N-am hotarat inca ce constrangeri vom aplica asupra celor ce nu vor sa respecte programul", a aratat Nicolaescu. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.