1944-1956 Congresul de la Santiago In ultimele zile ale lunii aprilie se va deschide la Santiago, in Chili, cel dintai congres al intelectualitatilor din America Latina. Vor participa poeti si pictori, romancieri si dramaturgi, filosofi s

1944-1956

Congresul de la Santiago

In ultimele zile ale lunii aprilie se va deschide la Santiago, in Chili, cel dintai congres al intelectualitatilor din America Latina. Vor participa poeti si pictori, romancieri si dramaturgi, filosofi si muzicieni din Mexic si Paraguay, din Cuba si Argentina, din Columbia si Costa-Rica, din Venezuela si Uruguay, din Panama si Guatemala, din Chili si din uriasa Brazilie. Se vor aduna la un loc intelectuali din atat de multe si felurite tari pentru a vedea impreuna, sub imensa cupola pe care o reprezinta aspiratiile popoarelor la pace si independenta nationala, in ce fel ar putea fi dezvoltata, pe cai proprii, stralucita si bogata cultura a Americii Latine. De curand s-au petrecut in Chili, tara unde urmeaza sa se tina congresul, evenimente care au pus multa vreme pe ganduri. Chili e acea tara unica in felul ei, asa cum se intinde pe fasia de pamant, lunga de peste patru mii de kilometri si larga numai de doua sute, dintre crestele Anzilor Cordilieri si apele Oceanului Pacific. (...) Iar fluviile sunt un necontenit indemn popoarelor de a merge, prin albii proprii, spre marele ocean al libertatii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.