MANASTIREA JERCALAI - Loc de tainica odihna si rugi Nu e om, fie el simplu muritor ori inalta fata bisericeasca, sa nu simta nevoia, cand si cand de o iesire din cotidian. Patriarhul Romaniei nu face exceptie. Cand vrea sa scape de stresul Capi

MANASTIREA JERCALAI - Loc de tainica odihna si rugi

Nu e om, fie el simplu muritor ori inalta fata bisericeasca, sa nu simta nevoia, cand si cand de o iesire din cotidian. Patriarhul Romaniei nu face exceptie. Cand vrea sa scape de stresul Capitalei, vine intr-un loc considerat binecuvantat. Unul vizitat candva si de Regina Maria a Romaniei.

Destinatia preferata a credinciosilor din Prahova si nu numai. Aproape ca este ascunsa privirii, nici prea multe indicatoare ca sa ajungi aici nu sunt. Auzisem ca e o vatra de spiritualitate absolut deosebita. Din intrebare in intrebare, la marginea comunei prahovene Iordacheanu, dai de Manastirea Jercalai sau Schitul Sfanta Maria. Este locul de taina al rugilor Prea Fericitului Teoctist, Patriarhul Romaniei. Aici vine domnia sa cand vrea sa scape de stresul de la Bucuresti, cand vrea sa se bucure de iarba verde din gradina si de laptele proaspat al vacutei de la manastire. Ca, de altfel, si cand are drum prin zona, la vreun eveniment monahal.

MANCARURI USOARE. Duminica sau la slujbele importante, oamenii bat drumul pana la manastire, caci biserica este deschisa pentru mireni. Si apoi, dupa cum povesteste Ion Sima, om al locurilor, ""este un har deosebit aici, la sfantul lacas. Nu stim daca e locul, sau parintele Cleopa, cu rugaciunile sale. N-am indrazni nici sa zicem ca aici se intampla minuni, dar fiecare dintre noi pleaca de aici altfel: mai bun, mai evlavios. E ca si cum Dumnezeu ne atinge pe frunte cu mana Sa si ne ia toate necazurile si durerile"".

ISTORIE. In 1956, biserica a fost sfintita de Episcopul Teoctist, delegat al Patriarhului Justinian, pastrandu-i-se hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil langa hramul Sfanta Maria, primit la Bran


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.