Institutul National pentru Studiul Totalitarismului, in continuarea eforturilor sale de a scoate la lumina istoria tragica a secolului al XX-lea, a organizat de ieri la Bucuresti conferinta internationala "Masacrele de la Katyn si rolul lor in construirea memoriei democratice". La eveniment participa istorici, sociologi, politologi din Polonia, Germania, Republica Moldova, Ucraina, alaturi de personalitati din Romania. "Masacrele de la Katyn reprezinta una dintre cele mai tragice experiente ale secolului al XX-lea, in urma careia o mare parte a elitei natiunii polone a fost distrusa. Dar masacrele de la Katyn sunt doar un exemplu al crimelor comise de catre totalitarism. Si alte popoare din Europa de Est au avut de suferit actiuni de distrugere a elitelor lor nationale. Ca atare, scopul conferintei este, in viziunea noastra, de a pune in evidenta suferinta popoarelor din Europa de Est in secolul al XX-lea, ca urmare a luptei lor impotriva sistemelor totalitare. Aceasta suferinta trebuie cunoscuta pentru a ajuta la constituirea unei memorii democratice. In acest fel putem realiza o condamnare publica a sistemelor totalitare care au afectat umanitatea", se afirma in argumentul organizatorilor.
Ieri, in deschiderea simpozionului, profesorul Radu Ciuceanu, directorul Institutului National pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Romane, a evocat memoria victimelor bolsevismului din intreaga Europa, evidentiind situatia speciala legata de Polonia si Romania. Institutul isi propune sa restituie istoria reala a acestei parti a Europei, ocupata timp de peste 60 de ani de regimul fostei URSS. IPS Ioan Robu, arhiepiscopul romano-catolic de Bucuresti, a amintit decizia lui Stalin de la 5 martie 1940 de a condamna nationalistii polonezi la moarte, considerandu-i "contrarevolutionari" si "dusmani inraiti ai oranduirii sovicetice". Intre 3 aprilie si 9 mai 1940 au avut loc executii in masa realizate de NKVD. Numarul martirilor de la Katyn nu este nici azi cunoscut: intre 15 si 22. 000. Ca si in Romania, Stalin a dorit sa distruga in Polonia floarea intelectualitatii si a militarilor gata sa se sacrifice pentru tara si Dumnezeu, a spus IPS Robu. Peste 250.000 de romani au fost ucisi de-a lungul prigoanei bolsevice, pana la eliberarea detinutilor politici, in 1964. "Ajuta-ne sa iertam", sta scris pe o icoana poloneza care o infatiseaza pe Maica Domnului tinand in brate un soldat impuscat in ceafa de sovietici, a spus IPS Robu inaintea unui moment de reculegere.
Vesnicia eroilor
Vicarul Patriarhiei Ortodoxe Romane, PS Varsanufie, reprezentatul PF Patriarh Teoctist, a amintit suferintele celor doua Biserici, din Polonia si Romania. El a mentionat exemplul lui Ahile inainte de a porni la lupta, pentru amintirea vesnica a eroismului sau. Oamenii care s-au jertfit cu iubire de tara si Dumnezeu vor trai vesnic in memoria noastra, in istoria neamurilor, asemenea eroilor lumii antice, a spus PS Varsanufie. Ultimul Testament al Mantuitorului Iisus Hristos a fost Dragostea "Iubiti-va unii pe altii" si Speranta, spre sfarsitul sau pamantesc indemnand omenirea spre nadejdea pacii Ů —Pacea mea o las vouai. Sa nu uitam in incercarea noastra de iertare de aceste doua dorinte ale Mantuitorului, a afirmat Vicarul Patriarhal. Profesorul Marius Sala, vicepresedinte al Academiei Romane, l-a felicitat oficial, din partea Academiei, pe profesorul Radu Ciuceanu pentru activitatea sa si a amintit ca tatal sau este una din cele 250.000 de victime ale regimului comunist.
Solidaritatea si Centrul Rezistentei Anticomuniste
Excelenta sa Jacek Paliszewski, ambasadorul Poloniei in Romania, a multumit organizatorilor, institutiilor statului roman si intelectualitatii responsabile, pentru comemorarea unuia din cele mai tragice episoade ale istoriei recente a Europei ocupate de sovietici in urma pactului Ribbentrop-Molotov: Katyn, padurea mortii. Elita nationalista a Poloniei a fost decimata intr-un genocid pe care Rusia nu vrea sa il recunoasca nici astazi, considerandu-l un simplu asasinat, in ciuda scuzelor emise de fostul presedinte rus Boris Eltin. Aceste diferente de vederi trebuie lamurite, a afirmat ambasadorul polonez. Excelenta sa a aratat importanta unor astfel de recuperari ale istoriei, ale marilor lupte necunoscute ale rezistentei anti-comuniste, dupa cum isi propune in Romania "Asociatia 15 Noiembrie 1987 Brasov". Ambasadorul Jacek Paliszewski l-a felicitat pe presedintele "Asociatiei 15 Noiembriei, Florin Postolachi, aflat la conferinta, pentru infiintarea Centrului Rezistentei Anticomuniste, care va primi sprijinul Poloniei, al centrului similar al Solidaritatii de la Gdansk, pentru expunerea ororilor comunismului si a luptei anticomuniste. Pentru a avea un viitor curat trebuie sa tinem cont de trecutul nostru incercat, a conchis ambasadorul polonez. Lucrarile conferintei continua astazi, cu incepere de la orele 9:30, la —Casa Titulescui din soseaua Kiselleff nr 47. (D.E.)