Problema poluarii de pe Dunare este ca si rezolvata, iar sansele ca unda de produs petrolier sa ajunga in Delta sunt minime, dat fiind ca ceea ce a mai ramas din pata de petrol se afla intre Corabia si Turnu Magurele, declara, ieri, directorul genera
Problema poluarii de pe Dunare este ca si rezolvata, iar sansele ca unda de produs petrolier sa ajunga in Delta sunt minime, dat fiind ca ceea ce a mai ramas din pata de petrol se afla intre Corabia si Turnu Magurele, declara, ieri, directorul general al ANAR, Madalin Mihailovici, informeaza Mediafax. "In acest moment nu mai putem vorbi de o pata, ci de irizatii foarte subtiri. Analizele deja arata faptul ca in apa nu avem cantitati de petrol peste limitele admise", a spus Mihailovici. El a apreciat ca din instalatiile petroliere sarbesti de la Prahovo s-au scurs aproximativ 200 de tone de produs petrolier, care inca a ramas neidentificat. "Ultimele analize indicau o concentratie zero de produs petrolier in apa in zona prizelor de alimentare cu apa ale orasului Turnu Magurele, intrucat am dispus protejarea lor cu baraje plutitoare. Va asigur ca in acest moment nu exista nici un pericol pentru populatie", a adaugat Mihailovici. Mihailovici a mai declarat ca erau asteptate instructiuni de la statul bulgar pentru a sti unde trebuie trimise materialele de depoluar0e solicitate ca ajutor. "Daca nu mai vine nimic de la sarbi putem spune ca problema recentei poluari a Dunarii este rezolvata", a spus Mihailovici.
La inceputul saptamanii, autoritatile romane si bulgare au semnalat prezenta unei pete de petrol pe Dunare, cu o lungime de circa 50 de kilometri si o latime cuprinsa intre 60 si 200 de metri. In cele din urma, autoritatile sarbe au recunoscut ca poluarea provine de la instalatiile petroliere de la Prahovo.
Delta poluata cu motorina de pe Rostock
Dupa ce premierul Tariceanu a solicitat masuri suplimentare pentru stoparea poluarii de pe Dunare, pentru ca substantele petroliere sa nu ajunga in Delta, ieri, in timpul manevrelor de incarcare pe o barja a unei sectiuni din epava navei Rostok s-a produs o scurgere de produs petrolier dintr-o tubulatura a resturilor epavei. Potrivit unui comunicat al Directiei Ape Dobrogea-Litoral a fost semnalata in aval de localitatea Mahmudia pe malul drept aparitia de irizatii discontinue de produse petroliere cu o latime de 5-10 m pe o lungime de circa 10-15 km. Potrivit comunicatului, nu s-au constatat mortalitati piscicole si nici afectarea faunei si florei pe parcursul Dunarii. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.