Ispravile lui Cicikov, proza tiparita de Mihail Bulgakov in Nakanune, din 24 septembrie 1922, imagineaza pe eroul lui Gogol descins in Rusia sovietica a NEP-ului. Ca sa faca fata dificultatilor de viata cotidiana aproape insurmontabile, Lenin decide

Ispravile lui Cicikov, proza tiparita de Mihail Bulgakov in Nakanune, din 24 septembrie 1922, imagineaza pe eroul lui Gogol descins in Rusia sovietica a NEP-ului. Ca sa faca fata dificultatilor de viata cotidiana aproape insurmontabile, Lenin decide introducerea unor elemente ale economiei de piata.

A fost neindoielnic un dezastru: prin conflictul strident cu idealurile in numele carora se petrecusera o revolutie si un razboi civil; prin aruncarea capitalismului in haosul juridic, administrativ si chiar moral ramas dupa ceea ce marii scriitori rusi au numit Vifornita. NEP-ul a ajuns rapid temeiul unor escrocherii inimaginabile, al unor imbogatiri fabuloase peste noapte, al spectacolului degradarii morale absolute, concomitent cu saracirea peste limite a celor multi si descurajarii primejdioase a celor cinstiti. Ceva asemanator primilor ani de dupa decembrie 1989 in Romania? Compararea abstracta a celor doua realitati nu ne ajuta prea mult in aflarea raspunsului. Ne ajuta, in schimb - si inca substantial - proza lui Mihail Bulgakov. Scriitorul nu-l alege intamplator pe Cicikov. Eroul din Suflete moarte e tipul invartitului fara complexe.

SCHIMBARI DE SUPRAFATA. Ajuns la Moscova, Cicikov ""intra pe portile aceluiasi han de unde iesise cu un secol in urma"". Avusesera loc: abdicarea tarului, tranzitia kerenskiana, lovitura de stat bolsevica, revolutia, razboiul civil. si cu toate acestea: ""(...) totul, dar absolut totul era ca inainte: din crapaturi te priveau, curiosi, gandacii, si parca erau mai multi (...)"". Temeliile au ramas aceleasi. Schimbarile, atat de mult invocate, sunt de suprafata: ""(...) dar erau si unele noutati.
Astfel, in loc de firma pe care scria «Han» atarna un panou cu inscriptia «Caminul nr...», iar murdaria si scarbosenia depaseau cu mult ceea ce-si putea inchipui Gogol"". Intr-o asemenea realitate, Cicikov e ca la el acasa. Cheia invartelilor sale: obtinerea de credite pentru firme fictive. Ca de exemplu: ""Puse bazele unui trust pentru obtinerea fierului din rumegus si primi, bineinteles, un credit"". Un credit obtine rapid Cicikov si beneficiind de faimoasa lozinca leninista: Comunism = Electrificare plus puterea sovietelor: ""Lua in antrepriza electrificarea unei localitati la dracua€™n praznic si, in intelegere cu fostul primar, darama un gard, insira niste borne, ca sa semene a organizare de santier, iar in legatura cu banii primiti pe credit, pentru electrificare, raspunse in scris ca a fost furat de bandele capitanului Kopeikin"".

Astfel, Cicikov se imbogateste rapid, ajungand, in scurt timp, cum scrie Bulgakov ""trilionar"". Cicikov poate fi la fel de bine oricare dintre imbogatitii din primii ani ai tranzitiei noastre postdecembriste. Cele doua realitati - NEP-ul si Tranzitia - au drept puncte comune: existenta unor escroci de talent, veniti in noua oranduire din fosta oranduire, unde n-au avut totusi terenul pentru afirmare deplina; imbogatirea la iuteala pe seama statului, cel mai cascaund proprietar din istoria omenirii; existenta unei masive proprietati de stat s-a constituit in conditia de esenta pentru averile facute peste noapte; neasezarea politica si, mai ales, juridica.

Imediat dupa decembrie 1989, o serie de insi unsi cu toate unsorile, provenind din zona hotilor de gaini sau, cel mult, din cea a bisnitarilor de valuta, s-au grabit sa-si faca firme, sa obtina credite, sa traficheze, sa minta, sa insele. Tot atatea mijloace prin care au ajuns multimiliardarii de azi. Profitand de vremurile amestecate ce se pot intalni a doua zi dupa schimbarile hei-rupiste de regim. Toti imitandu-l intr-un fel pe Cicikov din proza lui Mihail Bulgakov! Il citisera ei deja pe autorul romanului ""Maestrul si Margareta?"" Nici vorba. La vremea respectiva, proza lui Bulgakov nu aparuse in varianta romaneasca. Chiar daca ar fi aparut, ei n-aveau cum s-o citeasca. Multi dintre ei erau analfabeti! L-au imitat pe Cicikov fara s-o stie. Daca erau neamuri!

NIMIC NU SE PIERDE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.