Centenarii cubanezi spun ca secretul longevitatii lor consta in urmatoarele "ingrediente": cafea, trabucuri, sex si ceva alcool, relateaza BBC online. Cuba este renumita pentru numarul mare de centenari, motiv pentru care reteta longevitatii acestora a facut obiectul unui studiu.
La acest studiu, care a scos la iveala aceste rezultate surprinzatoare, au participat 54 din cei 100 de centenari din provincia Villa Clara, care detine recordul national la speranta de viata, 78 de ani fata de 76 de ani la nivel national. Studiul, coordonat de profesorul Nancy Nepomucemo, a fost prezentat la Atelierul national de geriatrie si lucru social.
Conform rezultatelor, majoritatea centenarilor participanti la acest studiu au dat dovada de o mare luciditate mentala si continua sa realizeze munci grele pentru varsta lor. Aproximativ 60% dintre centenari sunt descendenti din parinti deja campioni ai longevitatii.
Dintre acestia, 95% au obiceiuri alimentare sanatoase si echilibrate, cu o dieta pe baza de peste, oua, lapte, carne alba (pasare), legume, radacinoase, pe care le prepara cu putina sare si condimente naturale.
Modul lor de viata este metodic, nici unul dintre acestia nu consuma foarte mult alcool, in schimb beau foarte multa cafea si fumeaza trabucuri. Au ocupatii si pasiuni multiple "inclusiv, bineinteles, de tip sexual", se arata in acelasi studiu.
Cuba incearca sa mareasca speranta de viata a locuitorilor sai la 80 de ani si in acest sens se fac numeroase studii. Insula numara peste 3.000 de centenari si 1,6 milioane de persoane cu varste de peste 60 de ani (14%) din numarul total de 11,2 milioane de locuitori.
In urma cu cativa ani a fost creat un club al persoanelor foarte in varsta, sub egida lui Eugenio Selman-Housein, seful echipei medicale a lui Fidel Castro, in varsta de 80 de ani, actualmente convalescent dupa o operatie complicata. In acest club, oamenii invata ce mod de viata sa abordeze pentru a ajunge la aceasta varsta venerabila. (D.V.)