La Centrul de Cultura si Arta "Ginta Latina" din Chisinau a avut loc, recent, Adunarea generala a Asociatiei Istoricilor. Dintre cei 2000 membri ai asociatiei au fost prezenti doar 279, marea lor majoritate fiind profesori de istorie de la sate, care
La Centrul de Cultura si Arta "Ginta Latina" din Chisinau a avut loc, recent, Adunarea generala a Asociatiei Istoricilor. Dintre cei 2000 membri ai asociatiei au fost prezenti doar 279, marea lor majoritate fiind profesori de istorie de la sate, care, din anumite motive, nu s-au deplasat in capitala. Intr-o declaratie comuna adresata presedintelui Vladimir Voronin, Parlamentului, Ministerului Educatiei si Tineretului, se cere retragerea urgenta a noilor manuale de "istorie integrata" si, respectiv, anularea ordinului ministrului Educatiei privind introducerea noului curs scolar. Totodata s-a decis ca, saptamana viitoare, pe 11 octombrie, sa se organizeze o manifestatie de protest in scuarul teatrului de Opera, precum si pichetarea zilnica a Ministerului Educatiei. Aceste manifestari de protest ale istoricilor sunt sustinute de alte asociatii civice si profesionale si de unele partide politice. Astfel, Consiliul Director al Forului Democrat al Romanilor din Moldova (FDRM) a declarat luna octombrie drept "luna de nesupunere civica", indemnandu-i pe profesori si elevi ca in timpul orelor de istorie integrata sa intre in greva japoneza.
Intr-o declaratie a Partidului Liberal din Republica Moldova, facuta publica pe 25 septembrie, membrii acestei formatiuni se solidarizeaza cu profesorii si elevii de la Liceul Mihai Viteazul din Chisinau, respingand predarea cursului de istorie falsificata. Se intentioneaza chiar atacarea in Justitie a ordinului Ministerului Educatiei si Tineretului, deoarece acest curs de istorie integrata a fost introdus in mod abuziv.
Istoricii Anatol Petrencu, Gh.Palade, Ion Negrei, Daniela Buga, Pavel Parasca au avertizat asupra caracterului antistiintific si antiromanesc al cursului de istorie integrata. Acestia considera ca este vorba de o istorie numita impropriu, ce are ca suport semiminciuna. In plus, cred istoricii, groaza de adevar este ceea ce ii sperie pe actualii guvernanti comunisti de la Chisinau. A fost omisa etnogeneza poporului roman, a limbii romane, manualele sunt xenofobe, agresive, josnice, pline de greseli in date istorice, evenimente si fapte didactico-metodice, subliniaza specialistii. Autorii acestor manuale - Sergiu Nazaria, Alexandru Roman, Mihai Sprinceana, Ludmila Barbu - sunt catalogati de istorici drept niste ingrati si niste cozi de topor aserviti guvernantilor, care si-au vandut demnitatea nationala pe trei arginti. Pentru ca, afirma specialistii, "aceste manuale reprezinta un pericol, un atentat public asupra constiintei nationale a romanilor basarabeni!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.