Piata romanesca a furnizarii de energie electrica este o jungla, pe care baietii destepti continua sa o guverneze, a afirmat, ieri, presedintele Comisiei pentru industrii si servicii din Camera Deputatilor, deputatul PSD Iulian Iancu (foto), transmite NewsIn. "Piata furnizarii energiei electrice la consumatorii eligibili este echivalentul unei jungle. Baietii destepti continua sa faca jocurile si, dat fiind ca intervin si vand energie intre stat si stat, monopolizeaza profiturile si frustreaza sectorul energetic de sume importante necesare investitiilor", a spus Iulian Iancu, fost secretar de stat in Ministerul Economiei in Guvernul Nastase, care este, in prezent, presedinte al Comitetului National Roman al Consiliului Mondial al Energiei. Ca exemplu de "baieti destepti", Iancu a enumerat numele companiilor Energy Holding, Grivco si Green Energy, adaugand ca mai sunt si altii. "Ministrul Economiei, Codrut Seres, a declarat, la sustinerea Programului de iarna in Guvern, ca intram in iarna cu un deficit de energie de 400 GW/h. Tot el a cerut sistarea exporturilor de electricitate si pe de alta parte a solicitat Electrica sa faca importuri de energie. Din cate stiu, Electrica a importat acum o saptamana si jumatate 20 MWh la un pret dublu fata de pretul la care noi exportam electricitate", a afirmat Iancu.
Directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, a declarat ca "informatia domnului Iancu este pe jumatate adevarata". "Electrica a avut discutii cu bulgarii, pornind de la o solicitare a noastra pentru 300 MWh, dar ei ne-au oferit numai 20 de MWh, la un pret prea mare si nu am cumparat-o," a explicat reprezentantul Electrica. El a mai spus ca Electrica importa, in prezent, electricitate, dar a refuzat sa ofere detalii legate de pret, cantitate sau provenienta.
Energy Holding il contrazice pe deputatul PSD
"In calitatea sa de furnizor privat de energie electrica, Energy Holding nu a facut niciodata jocul de a vinde energie electrica <<intre stat si stat>>. Asa cum am mai mentionat si cu alte ocazii, Energy Holding nu a revandut energia electrica achizitionata catre Electrica SA (atat filialele aflate in proprietatea statului, cat si cele privatizate)", se arata intr-un comunicat al companiei, in replica la afirmatiile deputatului PSD. Energy Holding nu se numara printre companiile care exporta energia electrica achizitionata de la Hidrolectrica, ci o vinde pe plan intern, catre consumatorii industriali, se mai arata in comunicat. "Iulian Iancu, in calitatea sa de fost oficial al Ministerului Economiei si Comertului, ar trebui sa stie cel mai bine ca piata energiei electrice nu este ìo junglai, asa cum afirma domnia sa, ci este o piata care functioneaza dupa reguli clare, reglementate de ANRE si OPCOM, care respecta directivele Uniunii Europene in domeniul energetic. (...) In cazul in care dl. Iulian Iancu va mai face declaratii defaimatoare la adresa activitatii Energy Holding, noul actionar al companiei - banca elvetiana Societe Bancaire Privée - isi rezerva dreptul de a-l actiona in instanta", se mai arata in comunicat.