Meciul de sah pentru titlul mondial dintre actualul campion, bulgarul Veselin Topalov, si rusul Vladimir Kramnik, detinatorul laurilor mondiali intr-o versiune nerecunoscuta de FIDE, a fost intrerupt, la scorul de 3-1 pentru Kramnik, deoarece bulgaru
Meciul de sah pentru titlul mondial dintre actualul campion, bulgarul Veselin Topalov, si rusul Vladimir Kramnik, detinatorul laurilor mondiali intr-o versiune nerecunoscuta de FIDE, a fost intrerupt, la scorul de 3-1 pentru Kramnik, deoarece bulgarul si-a suspectat adversarul ca analizeaza partida pe computer atunci cand merge la toaleta! Conform cotidianului Le Monde, inaintea partidei a cincea, bulgarul a facut o contestatie privind faptul ca adversarul sau foloseste prea des toaleta, precizand ca in timpul fiecarei partide, rusul s-a dus in medie de 25 de ori in sala de relaxare si de peste 50 de ori la toaleta! Iritat, campionul mondial a cerut ca jucatorii sa utilizeze toalete publice, unde sa fie insotiti de cate un arbitru, si a amenintat ca nu va mai continua meciul daca nu se schimba regulile. Comisia de Apel a intalnirii a raspuns rapid ca solicitarea bulgarului este exagerata, dar a recunoscut ca rusul "face un numar neobisnuit de mare de vizite la toaleta". Comisia a decis, astfel, ca jucatorii vor utiliza amandoi aceeasi toaleta, hotarare care a starnit, insa, mania rusului, care, la randul lui, a amenintat ca nu va mai continua meciul daca nu sunt respectate conditiile din contract, managerul sau explicand ca Vladimir Kramnik bea foarte multa apa in timpul partidelor si ca ii place sa se plimbe dupa fiecare mutare, folosind baia ca o prelungire a salii de relaxare, care i se pare prea mica! De altfel, tensiunea a atins cote alarmante la inceputul celei de-a cincea partide, atunci cand Kramnik s-a simtit insultat de scandalul legat de toaleta si, decis sa nu cedeze in razboiul psihologic, a ramas in sala de relaxare, asteptand ca toaleta lui personala sa fie deschisa, ceea ce nu s-a intamplat, astfel incat rusul a fost declarat forfait de arbitri, scorul meciului de la Elista devenind 3-2. Alarmat ca meciul programat sa se desfasoare in 12 partide risca sa fie anulat, presedintele FIDE, Kirsan Illyuminov, a mediat conflictul si i-a convins pe cei doi sahisti de importanta continuarii intalnirii. In cele din urma, Kramnik a avut castig de cauza, iar toaletele personale au fost redeschise, cu mentiunea ca fiecare echipa va putea inspecta, inainte si dupa fiecare partida, toaleta adversarului. Luni, meciul s-a reluat, iar cea de-a sasea partida s-a incheiat remiza, scorul fiind in acest moment de 2,5 la 3,5 in favoarea rusului. Reamintim ca, din acest an, FIDE a introdus un nou regulament, potrivit caruia orice jucator care are cel putin 2700 ELO si pune pe masa un milion de dolari poate lupta pentru titlul mondial. Kramnik a facut exceptie de la regula, deoarece presedintele FIDE a dorit sa puna capat discutiilor despre cine este adevaratul campion mondial si a decis sa puna el milionul de dolari in locul lui Kramnik si sa se organizeze meciul care-l va desemna pe noul campion mondial.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.