Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel, artizanul "Revolutiei de catifea" din 1989, si-a sarbatorit, aseara, cea de-a 70-a aniversare, in prezenta a o mie de invitati, in majoritate politicieni si oameni de cultura. Fostul presedinte polonez Aleksander
Fostul presedinte ceh, Vaclav Havel, artizanul "Revolutiei de catifea" din 1989, si-a sarbatorit, aseara, cea de-a 70-a aniversare, in prezenta a o mie de invitati, in majoritate politicieni si oameni de cultura. Fostul presedinte polonez Aleksander Kwasniewski, dramaturgul britanic Tom Stoppard si fostul disident polonez Adam Michnik vor fi prezenti in capitala ceha, pentru a-l felicita pe cel al carui nume si-a pus, incontestabil, amprenta pe destinul Pragai moderne. Festivitatea s-a desfasurat la sediul fundatiei sotilor Vaclav si Dogmar Havel, situata intr-o fosta biserica din partea veche a orasului, recent reconstruita, denumita "Raspantiile Pragai". Fostul dramaturg si disident anti-comunist implineste, azi, 70 de ani. Maine, el se va deplasa la Bratislava pentru a-si intalni prietenii si colegii slovaci, noteaza Rompres. Vaclav Havel a fost presedinte al Cehoslovaciei de la sfarsitul anului 1989, pana in 1992, apoi al Republicii Cehe, din 1993 pana in februarie 2003.
Praga azi, in deriva
Premierul ceh, Mirek Topolanek, a pierdut votul de incredere al Parlamentului, ceea ce presupune inlaturarea de la putere a Guvernului sau de centru-dreapta, potrivit unor rezultate neoficilale, citate de Rompres. Parlamentul se afla in criza dupa alegerile din iunie, cand tabara de stanga si cea de centru-dreapta au obtinut fiecare cate 100 de mandate. Potrivit unor rezultate neoficiale, 99 dintre deputati au votat impotriva Guverului, in timp ce 96 i-au acordat votul de incredere. Cinci parlamentari nu s-au prezentat la scrutin. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.