Avocatii bucuresteni vor sa intre-n greva o saptamana. Ei acuza proliferarea asa-numitelor barouri paralele si recunoasterea lor de catre organele statului. Cel mai activ dintre acestea, condus de Pompiliu Bota, constituit pe structura unui ONG care are in obiectul de activitate inclusiv centre pentru intretinerea corporala.

Baroul Bucuresti protesteaza, in acest mod, impotriva celor pe care-i numeste ""avocati clandestini"", constituiti in barouri paralele. Reprezentantii acestei structuri profesionale spun ca avocatii isi vor suspenda toate activitatile incepand cu data de 9 si pana la 15 octombrie. De altfel, procurorii si judecatorii bucuresteni au fost instiintati de ieri-dimineata ca avocatii din Baroul Bucuresti isi suspenda, in perioada respectiva, activitatile in toate cauzele, inclusiv consultanta juridica.

AUDIENTA LA PROCURORUL GENERAL. Reprezentantii Uniunii Avocatilor din Romania considera acest demers ca ""ultima incercare de a solutiona criza cauzata de lipsa de reactie a organelor de ancheta, criza ce afecteaza grav infaptuirea actului de justitie, punand in pericol insasi existenta statului de drept"". Decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu, a declarat pentru Jurnalul National ca a solicitat o audienta noului procuror general, Laura Codruta Kövesi, pentru a discuta despre numarul tot mai mare de avocati pledanti care nu au insa drept de practica.

Citeste si:

CONDAMNAT PENAL. Majoritatea acestora sunt membri in relativ recent infiintatul ""Barou Constitutional"", transformat ulterior in asa-numitul ""Barou Bucuresti"". Initiatorul acestui demers, Pompiliu Bota, este un personaj controversat. Proprietar de site (www.bota.ro), reprezentant al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania si a Sindicatului Independent al Juristilor din Romania si realizator de emisiune (""Minunile justitiei"" de la OTV), acesta se afla de-o buna bucata de vreme intr-o disidenta fatisa si ofensiva mediatica fata de structura profesionala recunoscuta a avocatilor. Condamnat penal, prin hotarare definitiva, pentru evaziune fiscala, fapt recunoscut ieri in direct la Realitatea TV, dar beneficiind de o suspendare conditionata a pedepsei pe o perioada de patru ani, acesta sustine ca este o victima a ""mafiei lui Calin Zamfirescu"" (presedintele Uniunii Avocatilor din Romania), ca nu a produs nici macar un leu prejudiciu statului roman si ca s-a adresat, in vederea reabilitarii, Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

DOVADA. Condamnarea penala a lui Pompiliu Bota, in facsimil