La nici o saptamana dupa ce a primit unda verde pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, Romania pare sa se indrepte catre o disputa cu Executivul european pe tema alegerii viitorului comisar european. Oficialii de la Bruxelles ar dori ca Monica Ma

La nici o saptamana dupa ce a primit unda verde pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, Romania pare sa se indrepte catre o disputa cu Executivul european pe tema alegerii viitorului comisar european. Oficialii de la Bruxelles ar dori ca Monica Macovei, unul dintre cele mai vehiculate nume pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei, sa ramana la Bucuresti pentru a continua reformele in justitie.

Traian Basescu ia in considerare „serios“ numele deputatului PSD de Cluj Vasile Puscas si al lui Petre Roman pentru functia de comisar european.

La nici o saptamana dupa ce a primit unda verde pentru aderarea la UE la 1 ianuarie 2007, Romania pare sa se indrepte catre o disputa cu Executivul european pe tema alegerii viitorului comisar european. Oficialii de la Bruxelles ar dori ca Monica Macovei, unul dintre cele mai vehiculate nume pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei, sa ramana la Bucuresti pentru a continua reformele in justitie. Pe de alta parte, surse apropiate de Palatul Cotroceni au declarat, ieri, ca deputatul PSD Vasile Puscas si presedintele Fortei Demo crate, Petre Roman, au intrat in carti pentru functia de comisar european.

Publicatia britanica Financial Times a citat, intr-un articol publicat ieri, surse de la Bruxelles potrivit carora Bucurestiul intentioneaza s-o propuna pe Monica Macovei, ministrul roman al justitiei, pentru ocuparea functiei de comisar european. Desi nu-i contesta calitatile, Executivul european ar dori ca aceasta sa-si pastreze functia din prezent si sa ramana la Bucuresti pentru a continua reformele in justitie. Financial Times reaminteste ca ministrul roman al justitiei a intensificat lupta impotriva coruptiei si a autorizat punerea sub acuzare a unor nume importante. Numele vehiculate pentru desemnarea comisarului european din partea Romaniei erau pana in prezent Monica Macovei, Anca Boagiu, Leonard Orban, Sorin Frunzaverde. Potrivit Tratatului de la Nisa, Romania si Bulgaria au dreptul de a avea un reprezentant in cadrul Comisiei Europene.

In 2009 va fi instalata o noua echipa la Bruxelles, astfel ca cele doua tari vor avea la dispozitie un mandat de doar doi ani.

Puscas si Roman, favoritii lui Basescu
Pe de alta parte, surse parlamentare apropiate de Palatul Cotroceni au declarat, ieri, pentru Mediafax, ca presedintele Traian Basescu ia in considerare „serios“ numele lui Vasile Puscas si al lui Petre Roman pentru desemnarea unuia dintre ei drept candidat la functia de comisar european. „In discutii ale presedintelui, de la Palatul Cotroceni, s-a avansat ipoteza ca deputatul PSD de Cluj Vasile Puscas, pentru care seful statului are o deosebita consideratie, sa ajunga pe lista de trei nume propuse de Romania pentru ocuparea functiei de comisar european“, au declarat sursele citate. Acestea au completat ca, in cadrul discutiilor de la Presedintie, pentru aceeasi candidatura „s-a luat in considerare si numele liderului Fortei Democrate, Petre Roman, cu care Traian Basescu s-a impacat intre timp“.

In acelasi timp, PSD i-ar mai avea candidati si pe Adrian Severin si Cristian Diaconescu, insa Puscas are cele mai multe sanse ca fost negociator al Romaniei cu UE.

(Luminita Bogdan)

Confruntari in coalitie, calcule la Uniunea Europeana
Apropierea momentului in care Guvernul va trebui sa desemneze candidatii pentru un post in Comisia Europeana ofera prilejul pentru o noua confruntare in coalitia de guvernare. Setea de sånge care se simte la Bucuresti va fi insa temperata de calculele politice la nivelul Uniunii Europene si de imperativul ca titularul din partea Romåniei sa fie, in primul rånd, competent. Urmeaza o serie de premise care vor aduce dupa sine o concluzie pe data de 4 ianuarie, cånd Parlamentul European va valida cei doi comisari din partea Romåniei si Bulgariei:


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.